Linkovi

Kim Džong Un preti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim udarima ako bude isprovociran


Kim Džong Un, lider Severne Koreje, u vojnoj bazi na nepoznatoj lokaciji, 4. oktobar 2024.
(KCNA via REUTERS)
Kim Džong Un, lider Severne Koreje, u vojnoj bazi na nepoznatoj lokaciji, 4. oktobar 2024. (KCNA via REUTERS)

Severnokorejski lider Kim Džong Un zapretio je da će upotrebiti nuklearno oružje i trajno uništiti Južnu Koreju ako bude isprovociran, javili su državni mediji u petak, nakon što je lider Južne Koreje upozorio da će Kimov režim pasti ako pokuša da upotrebi nuklearno oružje.

Razmena takve retorike između rivalskih Koreja nije ništa novo, ali najnoviji komentari dolaze tokom pojačanog animoziteta nakon što je Pjongjang nedavno obelodanio svoje nuklearno postrojenje i nastavak testiranja raketa. Naredne nedelje, posmatrači kažu da se očekuje da će severnokorejski parlament ustavno proglasiti za neprijateljski sistem "dve države" na Korejskom poluostrvu, kako bi formalno odbacio pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovao nove nacionalne granice.

Tokom posete jedinici snaga za specijalne operacije u sredu, Kim je rekao da će njegova vojska "bez oklevanja upotrebiti sve ofanzivne snage koje poseduje, uključujući nuklearno oružje", ako Južna Koreja pokuša da upotrebi oružane snage koje zadiru u suverenitet Severne Koreje, prema zvaničnoj severnokorejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

"Ako dođe do takve situacije, trajno postojanje Seula i Republike Koreje postalo bi nemoguće", rekao je Kim koristeći zvanični naziv Južne Koreje.

Kimova izjava bila je odgovor na govor južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola tokom obeležavanja Dana oružanih snaga njegove zemlje u utorak. Otkrivajući najmoćniju južnokorejsku balističku raketu Hjunmu-5 i drugo konvencionalno oružje koje bi moglo da gađa Severnu Koreju, Jun je rekao da će dan kada Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje biti kraj Kimove vlade jer će se Kim suočiti sa "odlučnim i neodoljivim odgovorom" južnokorejsko-američkog saveza.

Kim je odgovorio da Junovo obraćanje u potpunosti odaje njegovu "ratobornu drskost" i pokazuje "bezbednosni nemir i iritantnu psihologiju marionetskih snaga".

U podrugljivom komentaru, Kim je nazvao Juna "nenormalnim čovekom", rekavši da se "marioneta Jun hvalio ogromnom kontraakcijom vojnih snaga na pragu države koja poseduje nuklearno oružje".

U četvrtak, Kimova sestra i visoka zvaničnica, Kim Jo Džong, takođe je ismejala predstavljanje rakete Hjunmu-5 od strane Južne Koreje, rekavši da nema načina da se Južna Koreja suprotstavi nuklearnim snagama Severne Koreje konvencionalnim oružjem.

Otkako je 2022. usvojio eskalirajuću nuklearnu doktrinu, Kim je više puta pretio da će preventivno koristiti nuklearno oružje. Ali mnogi strani stručnjaci kažu da je i dalje malo verovatno da bi on prvo upotrebio svoje nuklearno oružje jer je njegova vojska nadjačana od strane SAD i njenih savezničkih snaga. Južna Koreja i SAD su u julu potpisale smernice za odbranu o integraciji konvencionalnih kapaciteta Južne Koreje sa američkim nuklearnim snagama kako bi se bolje nosili sa napredujućim nuklearnim programom Severne Koreje. Južna Koreja nema nuklearno oružje.

Proslava 76. godišnjice osnivanja Severne Koreje u Pjongjangu 8. septembra 2024.
Proslava 76. godišnjice osnivanja Severne Koreje u Pjongjangu 8. septembra 2024.

Neprijateljstvo između Koreja je u najgoroj tački u dužem nizu godina, sa Kimovim provokativnim nizom raketnih testova i južnokorejsko-američkim vojnim vežbama koje se intenziviraju u ciklusu "milo za drago". Svi komunikacioni kanali i programi razmene između rivala u prekidu su od 2019. godine, kada je propala šira diplomatska akcija SAD i Severne Koreje u cilju okončanju nuklearnog programa Severne Koreje.

Kim je u januaru pozvao na izmene Ustava Severne Koreje kako bi se eliminisala ideja o mirnom ujedinjenju između ratom podeljenih zemalja i da bi se Seul učvrstio kao "nepromenljivi glavni neprijatelj".

Takođe je ponovio da njegova zemlja ne priznaje severnu graničnu liniju, zapadnu morsku granicu koju je povukla komanda Ujedinjenih nacija predvođena SAD na kraju Korejskog rata 1950-53. On je pozvao da novi Ustav jasno definiše severne teritorije. Severna Koreja tradicionalno insistira na granici koja zadire duboko u vode koje trenutno kontroliše Južna Koreja.

Južna Koreja je u petak saopštila da Severna Koreja ponovo šalje balone koji verovatno nose smeće preko granice u Južnu Koreju. Od kraja maja, Severna Koreja je lansirala hiljade balona sa otpatcima prema Južnoj Koreji, što je navelo Južnu Koreju da nastavi emitovanje propagande protiv Pjongjanga na graničnim područjima.

XS
SM
MD
LG