Rusija testirala hipersoničnu raketu Cirkon

Hipersonična raketa Cirok u trenutku lansiranja sa broda u Barencovom moru.

Rusija je uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na udaljenosti od oko 1.000 km, saopštilo je u subotu ministarstvo odbrane.

Raketa je ispaljena iz Barencovog mora i pogodila metu u Belom moru, navodi se u saopštenju. Na snimku koje je objavilo ministarstvo vidi se kako je projektil ispaljen sa broda i stremi u nebo na strmom putanjom.

Predsednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao deo nove generacije sistema naoružanja bez premca. Hipersonično oružje može da putuje brzinom devet puta većom od zvuka, a Rusija je izvela prethodna probna lansiranja Cirkona sa ratnih brodova i podmornica u protekloj godini.

Ruska vojska pretrpela je velike gubitke u ljudstvu i opremi tokom svoje tromesečne invazije na Ukrajinu, koju naziva "specijalnom operacijom", ali je nastavila da organizuje testove naoružanja visokog profila kako bi podsetila svet na svoju snagu u raketnoj tehnologiji.

Prošlog meseca je izvršila probno lansiranje nove interkontinentalne rakete Sarmat, koja može da nosi 10 ili više bojevih glava i da pogodi Sjedinjene Države.