Sekretar za odbranu Lojd Ostin u poseti Ukrajini, nova američka vojna pomoć Kijevu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin stiže u Kijev nakon noćnog putovanja vozom iz Poljske, gde ga dočekuje ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink, Ukrajina 21. oktobra 2024.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u ponedeljak je nenajavljeno stigao u Ukrajinu u znak podrške ukrajinskoj vojsci i sastao se sa ukrajinskim liderima.

Ostin je izjavio da će SAD "obezbijediti Ukrajini ono što joj je potrebno" da bi nastavila svoj rat sa Rusijom, koji sada već traje 32 meseca.

"Budućnost Evrope je u pitanju", izjavio je Ostin u govoru na Diplomatskoj akademiji Ukrajine. "Snaga NATO-a je u pitanju. Bezbednost SAD je u pitanju."

Ipak, nije govorio o želji Ukrajine da se odmah pridruži NATO alijansi, o dozvoljavanju ukrajinskoj vojsci da napada ciljeve dublje u Rusiji, ili o "planu za pobedu" Volodimira Zelenskog.

Ostin je naveo da su SAD Ukrajini isporučile 58 milijardi dolara pomoći od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, dok je doprinos drugih zapadnih saveznika iznosio dodatnu 51 milijardu dolara.

Dok je Ostin bio u Ukrajini, SAD su najavile svoju 68. tranšu vojne pomoći od početka rata s Rusijom, u iznosu od oko 400 miliona dolara u novom naoružanju, uključujući municiju za raketne sisteme i artiljeriju; minobacačke sisteme; oklopna vozila i protivtenkovsko oružje.

Ostinova poseta usledila je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države najavile novu pomoć Ukrajini od 425 miliona dolara, uključujući municiju za sisteme protivvazdušne odbrane i artiljeriju.

Novi ruski napadi dronovima

Rusija je drugu noć zaredom napala ukrajinski prestonicu Kijev. U napadima je ranjen najmanje jedan civil i oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

U napadima ruskih dronova u glavnom gradu Ukrajine povređena je najmanje jedna osoba, saopštili su u ponedeljak zvaničnici u Kijevu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na aplikaciji Telegram da su ostaci dronova koje je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana oštetili nekoliko stambenih zgrada.

Načelnik Vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko dodao je da je u napadu upotrebljeno desetak ruskih dronova, ali da su svi uništeni.

Dvojica civila su poginula, a njih petnaest je povređeno u odvojenom napadu balističkih raketa na Zaporožje na jugoistoku Ukrajine u ponedeljak ujutru, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinska vojska je saopštila da je protivvazdušna odbrana oborila 59 od 116 ruskih bespilotnih letelica lansiranih tokom noći. Navela je i da se veruje da je 45 dronova palo na ukrajinsku teritoriju i da im je izgubljen trag.

Your browser doesn’t support HTML5

Ukrajinci: Američko oružje efikasno protiv Rusa

Ruske bespilotne letelice su gađale i Nikolajev, na jugu Ukrajine. Guverner Vitalij Kim objavio je na Telegranu da je protivvazdušna odbrana preko noći oborila tri drona.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo 18 ukrajinskih dronova lansiranih u napadima tokom noći.

Jedanaest dronova je oboreno iznad Rostovske oblasti, dok su još četiri uništena iznad Brjanska, dva iznad Kurska i jedan iznad Orola.

Zvaničnici u Kursku su saopštili da u napadima nema žrtava i štete.