Linkovi

Bajden uoči izbora u SAD apeluje na Zapad da nastavi da podržava Ukrajinu


Američki predsednik Džo Bajden sa britanskim premiijerom Kirom Starmerom (L), nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na sastanku u Berlinu (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Američki predsednik Džo Bajden sa britanskim premiijerom Kirom Starmerom (L), nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na sastanku u Berlinu (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je u petak Zapad da održi podršku Ukrajini protiv ruske invazije, u trenutku kada se Kijev suočava sa teškom zimom, a predsednički izbori u SAD izazivaju zabrinutost u pogledu rešenosti Vašingtona da nastavi da podržava Kijev.

Bajden se u Berlinu sastao sa Olafom Šolcom, kancelarom Nemačke koja posle SAD pruža najveću vojnu pomoć Ukrajini. Sastanku su se pridružili i francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer, a razgovaralo se između ostalog i o konfliktu na Bliskom istoku.

"Pošto se Ukrajina suočava sa teškom zimom, moramo, moramo održati svoju odlučnost", rekao je Bajden u saopštenju. "I znam da je cena velika, ali da ne bude greške - ona je slična ceni življenja u svetu u kome preovladava agresija, gde velike države napadaju i maltretiraju manje samo zato što to mogu".

Šolc je poručio da će Nemačka "biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno" i ukazao na planirani kredit od 50 milijardi dolara koji će biti finansiran profitom od zamrznute ruske imovine.

"Naš stav je jasan. Podržavamo Ukrajinu što je snažnije moguće. Istovremeno, vodimo računa da NATO ne postane strana u ratu, kako on ne bi prerastao u još veću katastrofu", rekao je Šolc.

Bajden boravi u Evropi samo dve i po nedelje pre predsedničkih izbora u SAD, gde se bivši predsednik Donald Tramp, republikanski kandidat, bori za reizbor u tesnoj trci protiv potpredsednice Kamale Haris, demokratske kandidatkinje.

Tramp je signalizirao da bi bio mnogo manje voljan od Bajdena da nastavi da podržava Ukrajinu, zbog čega bi Kijev mogao da ostane bez najveće vojne i finansijske podrške.

Tramp je takođe nagovestio da će američka pomoć saveznicima u NATO-u biti uslovljena.

Ranije u petak, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer osvrnuo se na prethodno napete veze Evrope i SAD tokom Trampovog prvog mandata 2017-2021, tokom ceremonije povodom dodele najvišeg nemačkog ordena za zasluge američkom predsedniku.

"Pre samo nekoliko godina, razdaljina se toliko povećala da smo skoro izgubili jedni druge", rekao je on o Evropi i Sjedinjenim Državama. "Kada ste izabrani za predsednika, vratili ste Evropi nadu u transatlantsku alijansu bukvalno preko noći".

Štajnmajer je rekao da je NATO neophodan.

"Tako da se u narednim mesecima nadam da će se Evropljani setiti da je Amerika neophodna za nas. I nadam se da će se Amerikanci setiti da su vaši saveznici neophodni za vas", dodao je on.

Razgovori o Bliskom istoku

Bajden je doputovao u Nemačku u danu kad je stigla vest da su izraelske snage ubile lidera Hamasa, grupe koju SAD označavaju terorističkom organizacijom, a koji je orkestrirao napad 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat.

Razgovarajući sa novinarima na pisti po sletanju u Nemačku, Bajden je komentarisao ubistvo Jahje Sinvara, rekavši da je to "dobar dan za svet".

“Sada je vreme da se krene napred", rekao je. "Krenuti ka prekidu vatre u Gazi, krenuti u smeru gde će stvari biti bolje za ceo svet. Sada je trenutak da se rat okonča i taoci dovedu kući."

Kratka i intenzivna poseta

Bajdenova poseta Nemačkoj bila je munjevito brza i puna ceremonija. Za Nemačku je bila puna značenja i istorije, a uključivala je i kratak susret sa Margot Fridlander, ženom starom 102 godine koja je preživela Holokaust.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnajer dodeljuje predsedniku Džou Bajdenu Orden zasluga "Veliki krst", najviše nemačko odlikovanje, u Berlinu, 18. oktobra 2024.
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnajer dodeljuje predsedniku Džou Bajdenu Orden zasluga "Veliki krst", najviše nemačko odlikovanje, u Berlinu, 18. oktobra 2024.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji je Bajdenu dodelio najviše odlikovanje te zemlje - Orden za zasluge "Veliki krst" - na početku svog govora o značaju posete američkog predsednika ispričao je anegdotu s početka 1980-ih, kada je mladi američki senator Džo Bajden posetio Bon, tada prestonicu Zapadne Nemačke.

U pravom nemačkom stilu, našalio se Štajnmajer, jedan birokrata koji je pratio 40-godišnjeg senatora, pisao je opširne beleške, zaključujući da je mladi američki senator "duboko zainteresovan" za Nemačku, i da je pred njim "ozbiljna politička budućnost". Te beleške su Nemci sačuvali sve do danas, rekao je nemački predsednik, a ocena o Bajdenu je bila "neverovatno potcenjivanje".

"Danas, vi ste 46. predsednik Sjedinjenih Država a pod vašim liderstvom, transatlantski savez je jači a naše partnerstvo bliže nego ikada", rekao je Štajnmejr kačeći medalju na Bajdenov sako.

Štajnmajer je nastavio: "Možda je najdragocenija služba demokratiji, najveselija i najviše umirujuća stvar za ljude da znaju da je čak i najmoćniji čovek na svetu - suštinski pošteno ljudsko biće".

Glas Amerike je postavio pitanje savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu da li je deo Bajdenove misije u Nemačkoj bio da zaštiti spoljnu politiku od mogućeg novog mandata Donalda Trampa.

“Ono što predsednik pokušava je da učini da naša predanost Ukrajini bude održiva i da se institucionalizuje u dužem roku", odgovorio je Saliven. “Svi naši saveznici su se saglasili da je to odgovorno ponašanje".

XS
SM
MD
LG