Rekordne vrednosti berzanskih indeksa na Volstritu

  • Asošijeted pres

Arhiva - Automobili tesla natovareni na kamione u fabrici električnih automobila Tesla, u Fremontu, Kalifornija, 13. maja 2020.

Američke akcije zabeležile rast i u ponedeljak dosegle nove maksimume, produžavajući pobednički niz koji je upravo tržištu dao najveći nedeljni rast od novembra.

S&P 500 porastao je do šestog uzastopnog skoka. Tri glavna indeksa popela su se na vrhunac svih vremena, kao i reper manjih kompanija. Tehnološke i finansijske zalihe pomogle su predvodivši široki rast.

Kompanije u energetskom sektoru najviše su porasle nakon skoka cene američke sirove nafte za 2 odsto. Prilivi u blagajnama su uglavnom porasli.

Ne propustite: Dženet Jelen: Bez paketa pomoći, američka ekonomija će se oporavljati godinama

Investitore su ohrabrili iznenađujuće dobri korporativni izveštaji o zaradi, vesti da se nedavni talas novih slučajeva koronavirusa smiruje i napredak u distribuciji vakcina.

"Odzvanja otpornost korporativnog sektora", rekao je Ros Majfild, analitičar investicione strategije u kompaniji Baird zagovarajući "put najmanjeg otpora".

S&P 500 porastao je za 28,76 poena, ili 0,7 odsto, na 3.915,59. Industrijski prosek Dov Džonsa zabeležio je 237,52 poena, ili 0,8 odsto, na 31.385,76.

Kompozit Nasdak popeo se za 131,35 poena, ili 1 odsto, na 13.987,64.

Akcije malih kompanija nastavile su da nadmašuju ostatak tržišta, što je znak da se investitori osećaju optimistično u pogledu ekonomije.

Ne propustite: Najveći gubici američke ekonomije od Drugog svetskog rata

Indeks Rasel 2000 porastao je za 56,43 poena, ili 2,5 odsto, na 2.289,76.

Izgleda da predsednik Džo Bajden i demokrate iz Kongresa napreduju sa sopstvenom verzijom zakona o podsticaju zbog koronavirusa koji bi, kako se procenjuje, koštao 1,9 hiljada miijardi dolara.

Senat i Predstavnički dom preduzeli su proceduralne korake krajem prošle nedelje kako bi usvojili zakon koristeći proces poznat kao pomirenje, za koji je potreban samo 51 glas u Senatu.

Senat je podijeljen na 50-50, a potpredsednica Kamala Haris ima odlučujući glas.

Ne propustite: Uz glas Kamale Haris, Senat usvojio Bajdenov predlog budžeta

Kao još jedan znak optimizma, prihodi trezora nastavili su da se uglavnom povećavaju. Prihod na desetogodišnjoj državnoj menici porastao je na 1,17 odsto sa 1,15 odsto kasno u petak, više nego dvostruko u odnosu na pre šest meseci.

Iako je poslednjih meseci bilo gotovo nultog znaka inflacije, investitori veruju da bi poboljšanje ekonomske sreće i hiljade milijardi dolara podsticaja mogle učiniti akcije privlačnijim, a samim tim i da prinosi obveznica rastu kako njihove cene padaju.

Tesla je porastao za 1,3 odsto nakon što je kompanija rekla da je kupila 1,5 milijardi dolara u bitkoinima i da planira da omogući kupcima da električna vozila plaćaju digitalnom valutom.

Ne propustite: Bajden potpisao uredbu o kupovini američkih proizvoda

Prema podacima digitalnog brokerskog posredovanja Koinbejs, bitkoin je porastao za 13,2 odsto na 43.252 dolara.

Investitori i dalje gledaju akcije GejmStopa, AMC Entertejnmenta i drugih potučenih kompanija koje su u fokusu onlajn investitora u poslednjih nekoliko nedelja.

Ne propustite: Pad maloprodaje u SAD treći mesec zaredom

Akcije GejmStopa su pale za 5,9 odsto na 60 dolara nakon što su promenile rani dobitak.

Akcije su prošle nedelje imale ogroman pad. Samo ovog meseca GejmStop akcije su opale za više od 81 odsto.