Amerika šalje dodatne trupe na Bliski istok

  • Asošijeted pres

ARHIVA - Pogled iz vazduha na Pentagon, sedište Sekretarijata za odbranu SAD, u Arlingtonu, u Virdžiniji (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Sjedinjene Države poslaće dodatnih "nekoliko hiljada" trupa na Bliski istok da pojačaju bezbjednost i da se pripreme da brane Izrael, ako to bude potrebno, saopšteno je u ponedeljak iz Pentagona.

Portparolka američkog sekretarijata za odbranu Sabrina Sing rekla je novinarima da će biti pojačano prisustvo borbenih aviona, prenosi agencija Asošijeted pres.

Odluka o jačanju američkih snaga na Bliskom istoku donijeta je posle nedavnih izraelskih udara na Liban i ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, što je značajna eskalacija rata u regionu, ovog puta između Izraela i Hezbolaha.

Ne propustite: Izrael pokrenuo manje kopnene napade protiv Hezbolaha

Amerika će na Bliski istok poslati dodatne eskadrile borbenih aviona F-15E "Strike Eagle", F-16, A-10 i F-22 i trupe za njihovu podršku.

Trebalo je da se avioni rotiraju i zamijene one koje su već u regionu, ali je odlučeno da postojeće i nove eskadrile ostanu na Bliskom istoku da bi se udvostručile dostupne vazduhoplovne snage.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u nedelju je takođe najavio da će nosač aviona USS Abraham Linkoln i povezane eskadrile takođe ostati na Bliskom istoku.

"Borbeni avioni nisu tamo da pomognu pri evakuaciji, već da štite američke snage", rekla je Sing.