Linkovi

Palestinski predsednik apeluje na svet da prestane da šalje oružje Izraelu


Palestinski predsednik Mahmud Abas govori u Generalnoj skupštini UN, 26. septembra 2024.
Palestinski predsednik Mahmud Abas govori u Generalnoj skupštini UN, 26. septembra 2024.

Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovao je na međunarodnu zajednicu da prestane da šalje oružje Izraelu, kako bi se zaustavilo krvoproliće na Zapadnoj obali i Gazi, a posebno je izdvojio Sjedinjene Države.

Rekao je da Vašington nastavlja da pruža diplomatsku zaštitu i oružje Izraelu za rat u Gazi uprkos ogromnom broju žrtava, koji sada iznosi više 41.534, prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, kojom upravlja Hamas.

"Zaustavite taj zločin. Zaustavite ga sada. Zaustavite ubijanje žena i dece. Zaustavite genocid. Prestanite da šaljete oružje Izraelu. Ovo ludilo ne sme da se nastavi. Ceo svet je odgovoran za to što se dešava našem narodu u Gazi i Zapadnoj Obali", rekao je Abas u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Velika većina od 2,4 miliona ljudi koji žive u pojasu Gaze je bar jednom moralo da napusti svoje domove od početka rata, do kojeg je došlo zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Mnogi su utočište pronašli u školama.

Palestinci sahranjuju poginule pposle izraelskih vojnih operacija u Kan Junisu u Gazi, 26. septembra 2024. (Foto: AP)
Palestinci sahranjuju poginule pposle izraelskih vojnih operacija u Kan Junisu u Gazi, 26. septembra 2024. (Foto: AP)

"SAD su same ustale i rekle: 'Ne, sukobi će se nastaviti'. Uradile su to primenom veta", rekao je misleći na veto koji je Amerika više puta uložila kako bi sprečila da Savet bezbednosti UN osudi izraelske vojne operacije u Gazi.

"Snabdeli su Izrael smrtonosnim oružjem, koje koristi da ubija hiljade nedužnih civila, žena i dece".

"To je dodatno podstaklo Izrael da nastavi sa agresijom", rekao je palestinski predsednik, dodajući da Izrael "ne zaslužuje" da bude u Ujedinjenim nacijama.

Vašington je najveći saveznik Izraela, koji tu zemlju snabdeva milijardama dolara pomoći i vojnih zaliha.

Napad 7. oktobra koji je pokrenuo rat doveo je do smrti 1.205 osoba sa izraelske strane, pretežno civila, prema zvaničnim podacima izraelske vlade. Taj broj uključuje i taoce ubijene u zatočeništvu.

Izrael, čija desničarska vlada pokušava da izoluje Palestinsku samoupravu, odmah je kritikovao Abasov govor i zamerio mu što nije osudio Hamas.

"On govori o mirnom rešenju samo kada govori u Ujedinjenim nacijama. Nema veće hipokrizije i laži o toga", izjavio je Deni Denon, izraelski ambasador u UN.

"Abasovo nasleđe je hronična slabost kao odgovor na terorizam i mržnju".

Generalnoj skupštini danas se takođe obraća libanski šef diplomatije Abdala Buhabib, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori u petak, posle nekoliko dana izraelskih vazdušnih udara u Libanu na ekstremiste Hezbolaha.

U Ujedinjenim nacijama danas će govoriti i britanski premijer Kir Starmer, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednici Kenije, Urugvaja i Mikronezije, kao i vojni lider Sudana, general Abdel-Fatah Buran i predsednik prelaznog predsedničkog saveta Haitija, Edgar Leblank Fils.

XS
SM
MD
LG