Bela kuća svesna ruskih dezinformacija u vezi sa vakcinama

Arhiva: Džen Psaki, portparolka Bele kuće (REUTERS/Jonathan Ernst)

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prati nastojanja povezana sa ruskim službama bezbednosti o podrivanju učinka vakcina potiv koronavirusa čiji su proizvođači kompanije “Fajzer” i “Moderna”.

"Svesni smo, pratimo i preduzimamo korake za rešavanje”, rekla je Psaki novinarima u Beloj kući.

Sjedinjene Države uočile su da su takve, dezinformišuće sadržaje, objavljivala tri portala povezana sa ruskim obaveštajnim službama, izjavila je portparolka Bele kuće - ne navodeći njihove nazive.

Ne propustite: Američki zvaničnici: Ruske obaveštajne službe šire dezinformacije o koronavirusu

Osim dezinformacija o vakcinama, objavljivani su i tekstovi o međunarodnim organizacijama, vojnim konfliktima, protestima – temama koje mogu podsticati podele, rekla je Psaki.

"Borićemo se svim dostupnim načinima protiv dezinformacija. Upoznati smo sa pristupom i naporima ruske kampanje dezinformacijama", rekla je Psaki, dodavši da će administracija predsednika Bajdena u svakoj prilici ponoviti da su vakcine bezbedne.

O postojanju takve kampanje u nedelju je izvestio magazin “Vol strit žurnal”.

U izjavi tom mediju portparol Kremlja demantovao je navode da je Rusija širila lažne informacije.

Ne propustite: Izveštaj Stejt departmenta: Razotkrivene ruske taktike širenja lažnih narativa

Avgusta 2020. Stejt department objavio je izveštaj koji, kako je tada saopšteno, predstavlja ruske taktike korišćenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izveštaju Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta (Global Engagement Center)

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koju prati pandemija Kovida 19 – stvaranjem i širenjem teorija zavere, ukazano je u izveštaju.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, koršćenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u sajber prostoru.

Ne propustite: Amerika odgovara na propagandu na društvenim medijima