Vučić u Briselu: Ne očekujem ništa posebno od nove runde dijaloga

Ilustracija - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u sredu u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Sastanak se održava na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, a prisustvo su potvrdili predstavnici obe delegacije.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 časova, posle čega će uslediti trilateralni sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio pre sastanka u Briselu da ne očekuje ništa posebno od nove runde dijaloga, ali i da je uveren da će ga evropski posrednici pažljivo saslušati.

"Očekujem da će (Kurti) da drami, dok mu ne kažem da se zaustavi. Onda će da izađe i da kaže ljudima šta je radio 'mali Putin', baš kao i uvek. Ništa posebno", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kazao je i da će se boriti "za interese srpskog naroda na Kosovu i ukazati na tešku poziciju Srba", ali da ne očekuje velike zaključke.

Ne propustite: Vučić i Kurti sedmi put u Briselu: "Male šanse za napredak dijaloga"

Vučić se prethodno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Na Instagramu je napisao da su imali "vrlo dobar sastanak" i da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, globalnim pitanjima, kao i o perspektivama politike proširenja u svetlu rezultata nedavno održanih evropskih izbora.

"Poručio sam da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je za isti posebno važno ispunjenje do sada postignutih dogovora, kao i obezbeđivanje dostojnog i bezbednog života za sve Srbe u južnoj pokrajini", naveo je.

"Ponovio sam da Srbija posvećeno radi na približavanju EU, ispunjavanju evropskih standarda, prvenstveno zarad boljeg života svojih građana i naglasio da će naša zemlja nastaviti da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnog politikom EU, štiteći pritom svoje nacionalne interese", istakao je Vučić i dodao da je još jednom zahvalio Šarlu Mišelu na "podršci koju EU pruža Srbiji na njenom evropskom putu, posebno kroz Evropski plan rasta za Zapadni Balkan."

Vučić se sastao i da komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarao o procesu pristupnih pregovora, kao i o neophodnim koracima za otvaranja novog klastera u pregovorima Srbije sa EU.

"Uzimajući u obzir kako reforme koje je Srbija preduzela na ostvarivanju EU standarda, tako i preporuke EK da je Srbija tehnički i suštinski spremna da napravi novi korak ka članstvu u EU", kazao je Vučić i dodao da se nada da će nastupajuće mađarsko predsedavanje Savetu EU dati dodatni impuls za približavanje, kako Srbije, tako i čitavog regiona evropskoj porodici.

Prethodno se sastao i sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom, sa kojim je razgovarao o nastavku evropskog puta i načinima za ubrzanje procesa evrointegracija Srbije.

"Posebna tema razgovora bili su i koraci koje Srbija treba da preduzme u ostvarivanju svoje reformske agende, kao i primeni plana rasta EU za Zapadni Balkan, a sve u cilju približavanja jedinstvenom tržištu EU", naveo je Vučić na Instagramu.

Dodao je da su se u razgovoru osvrnuli i na veoma važne teme zelenih koridora i sve druge teme od značaja za Srbiju i region.

Kurti: Nemam velika očekivanja

Premijer Aljbin Kurti takođe nije izrazio velika očekivanja od prvog sastanka posle devet meseci. On je, međutim, naglasio da će se u susretima sa evropskim posrednicima, ali i sa Vučićem, izneti ideje za dalje.

"Verujem da će, između ostalog, sutrašnji sastanak, kako bilateralni tako i trilateralni, biti za rekapitulaciju ovog trogodišnjeg procesa, da vidimo u kakvom smo stanju i koje su ideje kako da idemo dalje“, naveo je Kurti, a prenosi prištinski list Koha.

Prema Kurtijevim rečima, evropsko rešenje za dobrosusedske odnose sa Srbijom je sporazum postignut prošle godine u Briselu i njegov aneks dogovoren u Ohridu.

„To do danas nije sprovedeno jer i pre nego što imamo implementaciju imamo sistematsko kršenje Sporazuma od strane Srbije, a to je kulminiralo pismom Brnabić od 13. decembra prošle godine, gde je Srbija istupila iz Osnovnog sporazuma i odatle dolaze svi naši problemi”, rekao je Kurti.

Lajčak: Dijalog je "na prekretnici"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav lajčak rekao je dan ranije da je dijalog dve strane trenutno "na prekretnici" jer Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zastupaju stavove i interese svog naroda, ali da je za posrednike izazov to što oni imaju dijametralno suprotne pristupe dijalogu.

Lajčak je u podkastu Sbunkera ukazao da ne može doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova ukoliko postoji konflikt na terenu.

Ne propustite: Susret Vučića i Lajčaka u Beogradu: "Otvoren i konkretan" razgovor

On je istakao da Ohridski sporazum daje jasan okvir za kretanje napred i da otvara vrata za pregovore o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, "a da bi se stiglo do tamo, obe strane moraju u potpunosti da primene ono što je dogovoreno u Ohridu, što se za sada ne dešava“.

Sa druge strane, imamo tenzije, nasilne eskalacije i konflikt, krize na terenu, upozorio je Lajčak, naglašavajući da to primorava njega i njegov tim da se bave kriznim menadžmentom i deeskalacijom, umesto da se fokusira na normalizaciju.

Prema njegovom mišljenju, ličnosti Vučića i Kurtija i njihovi pristupi procesu normalizacije zaista nisu pružili mnogo prostora za napredovanje.

Lajčak je poručio da obe strane treba da predstave sporazum svojim javnostima i parlamentima, što znači da to zaista mora da bude "dokument koji i Kosovo i Srbija mogu da 'prodaju' na domaćem terenu."

Lajčak je podsetio da takvo shvatanje nije prisutno u diskusijama i da se zato u dijalogu nije napredovalo onoliko daleko i brzo koliko bi želeo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti poslednji put su se sastali 14. septembra prošle godine.

Tad se razgovaralo o primeni plana dogovora koji su lideri ranije tokom 2023. postigli u Briselu i Ohridu.

Taj susret je bio neuspešan, a završio se tako što je premijer Kosova otvoreno optužio evropskog posrednika Lajčaka da "nije neutralan".

Desetak dana kasnije, dogodio se napad u Banjskoj na Kosovu, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika.

U tom sukobu su ubijena i tri srpska napadača, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regionu.

Krajem oktobra je bio još jedan neuspeo pokušaj da strane približe stavove gde su se uključili i ključni lideri iz evropskih zemalja: nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Kurti i Vučić su imali odvojene sastanke sa evropskim liderima, ali dogovor ni tada nije postignut.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet