Reakcije posle drugog atentata na Trampa: Osude, pozivi da Tajna služba pruži bolju zaštitu

Zamenik šerifa blokira ulicu ispred Trampovog internacionalnog golf kluba u Vest Palm Biču, na Floridi, 15. septembra 2024. (Foto: AFP/Chandan Khanna)

Posle događaja za koji je FBI rekao da izgleda kao novi atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, počele su da stižu brojne poruke osude političkog nasilja, kao i pozivi na pojačanu bezbednost.

Ne propustite: FBI istražuje novi pokušaj ubistva Trampa, bivši predsednik nepovređen

Potpredsednica Kamala Haris, koja se takmiči protiv Trampa na predsedničkim izborima u novembru, saopštila je da je "duboko uznemirena" zbog incidenta u nedelju na golf terenu u Floridi.

"Svi moramo da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da ovaj incident ne dovede do novog nasilja", navela je Haris.

Republikanski senator Tim Skot rekao je: "Političkom nasilju apsolutno nije mesto u Sjedinjenim Američkim Državama".

Guverner Floride Ron Desantis, republikanac, rekao je da će njegova država sprovesti sopstvenu nezavisnu istragu o incidentu, rekavši da ljudi "zaslužuju istinu o potencijalnom ubici" i kako je napadač uspeo da se tako približi Trampu.

Tajna služba se našla pod lupom pošto je Tramp pogođen hicem u uvo tokom predizbornog mitinga u julu.

Članica Kongresa Elis Stefanik, četvrta američka republikanka po rangu, postavila je slična pitanja u nedelju.

"I dalje nedostaje odgovora za stravičan pokušaj ubistva u Pensilvaniji i očekujemo da će postojati jasno objašnjenje onoga što se danas dogodilo na Floridi", rekla je Stefanik.

Demokratski kongresmen Ro Kana nazvao je dva atentata na Trampa "neprihvatljivim" i rekao da Tajna služba "mora da dođe sutra u Kongres i kaže nam koja su sredstva potrebna za proširenje zaštićene zone i hajde da ih podvrgnemo dvopartijskom glasanju istog dana".

Republikanski član Kongresa Darel Ajsa imao je sličnu poruku:

"Video sam dovoljno. Ako Kongres mora da primora Tajnu službu da zaštiti Donalda Trampa, to ćemo uraditi", rekao je on.

Tramp se u poruci na svojoj društvenoj mreži "Istina" (Truth Social) kasno u nedelju zahvalio Tajnoj službi i lokalnoj policiji što su ga čuvali.

Predsednik Džo Bajden je u saopštenju naveo da će njegova administracija "nastaviti da osigurava da Tajna služba ima sve resurse, sposobnosti i zaštitne mere neophodne da bi obezbedila kontinuiranu bezbednost bivšeg predsednika".

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris rekao je da političkom nasilju "nema mesta u civilizovanom društvu".

"Zahvalan sam što je bivši predsednik Tramp bezbedan i što je navodni počinilac u pritvoru. Trebalo bi da bude krivično gonjen u punom zakonskom obimu", rekao je Džefris.

Izrazi zabrinutosti zbog nedeljnog incidenta stigli su i iz inostranstva.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da narod Izraela šalje najbolje želje Trampu "posle drugog pokušaja ataka na njegov život".

"Moramo oštro osuditi svaki pokušaj nametanja političkih stavova putem pretnji i nasilja - političko nasilje nikada ne sme da potkopa pravo američkog naroda da slobodno i demokratski izabere svoj put", rekao je Kac.

Ivet Kuper, britanska ministarka unutrašnjih poslova, rekla je za Skaj njuz da nasilju "nema mesta u bilo kojoj političkoj kampanji".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.