Linkovi

Tajna služba: Nema opravdanja za propuste koji su doveli do atentata na Trampa


Vršilac dužnosti direktora američke tajne službe Ronald Rou odgovara na pitanja tokom pretresa u Senatskom odboru u Vašingtonu, 30. jula 2024.
Vršilac dužnosti direktora američke tajne službe Ronald Rou odgovara na pitanja tokom pretresa u Senatskom odboru u Vašingtonu, 30. jula 2024.

Vršilac dužnosti direktora američke agencije zadužene za zaštitu visokih zvaničnika rekao je da je pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa propust na više nivoa, uz konstataciju da je sramotan.

Ronald Rou je na pretresu u Kongresu obećao hitne promene za otklanjanje propusta u komunikacijama i obezbeđenju koje su omogućile 20-godišnjem strelcu da se popne na krov obližnje zgrade i ispali osam hitaca tokom mitinga 13. jula u zapadnoj Pensilvaniji, kada je ubio jednog učesnika mitinga i ranio Trampa i još dvojicu.

„Stidim se onoga što sam video“, rekao je članovima odbora Senata za unutrašnju bezbednost i pravosuđe.

„Kao službenik za sprovođenje zakona i 25-godišnji veteran Tajne službe, ne mogu da objasnim činjenicu zašto taj krov nije bio bolje obezbeđen", naveo je Rou.

Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp nakon pokušaja atentata na predizbornom skupu u Batleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.
Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp nakon pokušaja atentata na predizbornom skupu u Batleru, Pensilvanija, 13. jula 2024.

Rou, je preuzeo čelo tajne službe nakon prošlonedeljne ostavke bivše direktorke Kimberli Čitl, i rekao je da istraga agencije ukazuje da je odgovornost za obezbeđenje dela krova koji je koristio napadač dodeljena lokalnim snajperskim timovima.

Ti timovi bi trebalo da su imali jasan pregled i mogućnost da uoče napadača dok se penjao na krov, rekao je.

„Rečeno nam je da će zgrada biti obezbeđena“, rekao je Rou.

„Nisam mogao, i neću, i ne mogu da razumem zašto nije bilo bolje obezbeđeno ili da bar neko gleda u liniju krova kada su tamo zbog toga bili postavljeni”, naveo je vršilac dužnosti šefa Tajne službe.

Ver: Pucnji u Trampa ozbiljan akt političkog nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Rou je takođe priznao poslanicima da, iako su lokalni nadležni organi identifikovali ubicu kao sumnjivu osobu više od sat vremena pre skupa, ta informacija nikada nije stigla do agenata Tajne službe koji su štitili bivšeg predsednika.

„Čini se da su te informacije ostale zaglavljene ili skrivene između federalnog i lokalnog kanala. To je zabrinjavajuće. Nismo znali za to. Ništa o čoveku na krovu. Ništa o naoružanom čoveku sa pištoljem”, naveo je Rou.

Čitl je podnela ostavku dan nakon što ju je okrivio kongresni komitet jer nije sprečila pokušaj ubistva Trampa. Ona je navela da je Tajnoj službi pet puta pre pucnjave rečeno da postoji sumnjiva osoba.

Atentat na Trampa: Kakvi su bezbednosni propusti napravljeni na mitingu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Istraga FBI o ubici, Tomasu Metjuu Kruksu, tek treba da utvrdi zašto je pokušao da ubije bivšeg predsednika. Zamenik direktora FBI Pol Abate rekao je da je biro do sada razgovao sa više od 460 ljudi, ali nije uspeo da otkrije razlog za taj čin.

„Istraga nije identifikovala motiv, niti bilo kog saučesnika ili drugih sa saznanjima“, rekao je Abate, dodajući da apsolutno ništa nije isključeno.

Zamenik direktora FBI-a rekao je da bi novootkriveni nalog na društvenim mrežama korišćen u periodu 2019-2020. mogao baciti novo svetlo na motivaciju ubice.

„Bilo je više od 700 komentara sa ovog naloga. Neki od ovih komentara, ako se na kraju mogu pripisati ubici, izgleda da odražavaju antisemitske i antiimigracione stavove koje podržavaju političko nasilje i mogu se opisati kao ekstremni", rekao je u Senatu.

Posledice atentata na Donalda Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

„Iako istraga još radi na verifikaciji ovog naloga kako bi se utvrdilo da li je zaista pripadao ubici, verujemo da je važno da podelimo informacije, posebno imajući u vidu opšte odsustvo drugih informacija do danas sa društvenih medija i drugih izvora informacija koje bi mogle da upute na potencijalni motiv i strukturu ličnosti napadača", dodao je.

Zvaničnici FBI opisali su Kruksa kao inteligentnog usamljenika i rekli da se čini da je uložio značajne napore da sakrije svoje aktivnosti, koje su možda počele pre više od godinu dana. Istražitelji su rekli da je tada počeo da koristi šifrovane naloge na imejlu i pseudonime za kupovinu oružja na mreži, nakon čega je usledila serija onlajn kupovine hemikalija da bi napravio tri eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu i spavaćoj sobi.

Kruks je takođe počeo da pretražuje na internetu masovne pucnjave, elektrane, razne političare i atentate. Takođe su primetili nedostatak komunikacije njega sa drugim ljudima.

Identifikovali smo samo nekoliko ljudi koje bismo nazvali njegovim prijateljima, a većina tih kontakata je, u stvari, zastarela“, rekao je specijalni agent FBI Kevin Rojek.

Dodao je da su čak i nalozi napadača na gejming platformama pokazali veoma malo interakcije, što po njemu, nije normalno.

XS
SM
MD
LG