Helen prerasta u snažni uragan, izdata upozorenja u delovima Floride i Meksika

  • Asošijeted pres

Turisti se kupaju u okeanu dok se tropska oluja Helen približava poluostrvu Jukatan, u Kankunu, Meksiko, 24. septembra 2024.

Tropska oluja Helen ubrzano jača u Karipskom moru i očekuje se da će u sredu postati uragan dok se kreće na sever duž meksičke obale prema SAD, što je podstaklo evakuaciju stanovnika, zatvaranje škola i zvaničnike da proglase vanredne situacije na Floridi i u Džordžiji.

Predviđalo se da će oluja biti "blizu uraganske snage" dok bude prolazila prođe blizu meksičkog poluostrva Jukatan u sredu rano ujutro, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane, i da će se "intenzivirati i porasti" kako se bude kretala na sever preko Meksičkog zaliva. Obilne padavine su prognozirane za jugoistočni deo SAD počevši od srede, sa "olujnim talasima opasnim po život" duž cele zapadne obale Floride, navodi Centar.

Očekuje se da će Helen postati veliki uragan - kategorija 3 ili više - u četvrtak, na dan kada bi trebalo da stigne do obale Meksičkog zaliva na Floridi, navodi Centar za uragane. Centar je izdao upozorenje zbog uragana za deo meksičkog poluostrva Jukatan i severozapadnu obalu Floride, gde se očekuju veliki olujni talasi visine do 4,5 metara.

Meksiko je još uvek potrešen od minulog uragana Džon koji je pogodio njegovu drugu obalu. Džon je u ponedeljak kasno udario na južnu obalu Pacifika, gde je usmrtio dve osobe, odvaljivao limene krovove sa kuće, izazvao klizišta i srušio mnoštvo drveća, rekli su zvaničnici u utorak.

Džon je u ponedeljak prerastao u uragan kategorije 3 za nekoliko sati i stigao na kopno oko 130 kilometara istočno od letovališta Akapulko, u blizini grada Punta Maldonado, uz maksimalnu brzinu vetra od 193 kilometra na čas, pre nego što je oslabio na nivo tropske oluje nakon što se pomerio u unutrašnjost.

Očekuje se da će se Helen, koja se formirala u utorak na Karibima, kretati preko dubokih, toplih voda, usled čega će rasti. Ljudi u regionima u kojima su izdata upozorenja zbog uragana i gde je naloženo osmatranje situacije treba da budu spremni da ostanu bez napajanja struje i da imaju dovoljno hrane i vode za najmanje tri dana, upozorili su prognozeri.

Nadziranje uragana — što je korak dalje od upozorenja — takođe je proglašeno za delove zapadne Kube i Floride, uključujući oblast Tampa Bej, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

"To će biti veoma veliki sistem sa udarima širom Floride", rekao je Lari Keli, specijalista u Centru za uragane.

Nekoliko okruga na zapadnoj i severozapadnoj obali Floride izdalo je naredbe za evakuaciju. Više školskih okruga, uključujući područja oko Tampe i glavnog grada Talahasija, planiraju da zatvore škole ili skrate radno vreme od srede.

Neki stanovnici počeli su da pune vreće peskom pre očekivanih poplava i počeli su da napuštaju područja na obali.

Predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje na Floridi i rasporedio timove Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama na Floridu i u Alabamu da podrže lokalne hitne službe. Federalne vlasti postavljaju generatore, hranu i vodu, zajedno sa timovima za potragu i spasavanje i popravku elektroenergetske mreže, saopštila je Bela kuća.

Guverner Floride Ron DeSantis takođe je izdao uredbu za uvođenje vanrednog stanja za većinu okruga u državi, dok je guverner Džordžije Brajan Kemp proglasio vanredno stanje i u svojoj državi.

Očekuje se da će oluja biti neobično velika i brza, što znači da će se olujni udari, vetar i kiša verovatno proširiti daleko od centra oluje, saopštio je Centar za uragane. Države u unutrašnjosti kao Tenesi, Kentaki i Indijana mogle bi takođe da imaju padavine.

Obilne kiše i veliki talasi već su u utorak zapljusnuli Kajmanska ostrva. Tamošnji zvaničnici su zatvorili škole, aerodrome i vladine kancelarije jer su jaki vetrovi doveli do isključenja struje u nekim oblastima Velikog Kajmana, dok su jaka kiša i talasi visoki i do 3 metra izazvali poplave. Vlasti su pozvale ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer se oluja povukla kasnije u utorak i rekli su da će se ekipe okupiti kako bi procenile štetu.

Mnogi na Kubi su takođe zabrinuti zbog oluje, pošto se očekuje da njeni krajevi stignu do glavnog grada Havane, koja se bori sa velikom nestašicom vode, gomilama neprikupljenog smeća i hroničnim nedostatkom struje.

Helen je osma oluja s imenom u sezoni uragana na Atlantiku, koja je počela 1. juna. Od 2000. godine, osam velikih uragana je palo na Floridu, prema Filipu Klocbahu, istraživaču uragana sa Univerziteta Kolorado.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu sezonu uragana na Atlantiku ove godine zbog rekordno toplih temperatura okeana. Predviđeno je 17 do 25 oluja sa imenom pre nego što se sezona završi 30. novembra, sa četiri do sedam velikih uragana kategorije 3 ili više.