Druga debata republikanskih kandidata ponovo bez Trampa

Ljudi posećuju Predsedničku biblioteku Ronald Regan, veče pred drugu republikansku debatu kandidata sa predsedničku nominaciju, u Simi Veliju, Kalifornija, 26. septembra 2023.

Sedam republikanaca koji se bore da budu kandidati svoje stranke na predsedničkim izborima u SAD sledeće godine, sučeliće se u sredu u drugoj republikanskoj debati.

Debati u Predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u Kaliforniji neće prisustvovati aktuelni lider u trci republikanaca, bivši predsednik Donald Tramp.

Postavka će u velikoj meri biti ista kao na prvoj republikanskoj debati održanoj prošlog meseca u Viskonsinu, koju je Tramp takođe preskočio: bivši potpredsednik Majk Pens, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, guverner Floride Ron DeSantis, guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i preduzetnik Vivek Ramsvami.

Jedina promena biće odsustvo bivšeg guvernera Arkanzasa Ase Hačinsona, koji nije ispunio kriterijume koje je odredio Republikanski nacionalni komitet.

Your browser doesn’t support HTML5

VOA on the Scene: What to Watch in the Second Republican Presidential Debate

Ti uslovi podrazumevaju podršku od najmanje tri odsto u dve nacionalne ankete javnog mnjenja, ili tri odsto u jednoj nacionalnoj anketi i dve državne ankete iz država u kojima se takmičenje odvija rano u procesu – Ajove, Nju Hempšira, Nevade i Južne Karoline.

Kandidatima je takođe bilo potrebno najmanje 50.000 jedinstvenih finansijskih donatora i da potpišu obećanje da će podržati osobu koja na kraju bude republikanski kandidat.

Republikanci će zvanično izabrati svog kandidata na konvenciji u julu uoči predsedničkih izbora u novembru 2024.

Umesto da učestvuje u debati, Tramp bi u sredu trebalo da govori pred nesindikalnim dobavljačima autodelova u Mičigenu.

Ne propustite: Bajden - prvi američki predsednik u istoriji koji se pridružio štrajkačima

Tramp će govoriti u Mičigenu nakon posete predsednika Džoa Bajdena toj američkoj državi u utorak, gde se prošetao u protesnoj koloni zajedno sa radnicima auto industrije koji su u štrajku.

Sindikat Ujedinjenih radnika autoindustrije traži veće plate, kraću radnu nedelju i obećanje od proizvođača automobila da će poslovi u proizvodnji električnih automobila biti sindikalni.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.