Suđenje za ubistvo Džordža Flojda: Svedočenje njegove partnerke

Sudska skica Kortni Ros, partnerke Džordža Flojda, tokom četvrtog dana suđenja po optužbama za njegovo ubistvo (REUTERS/Jane Rosenberg)

To mi je jedna od najomiljenijih priča”, rekla je Kortni Ros partnerka Džordža Flojda na pitanje tužioca o danu kada je upoznala preminulog Afroamerikanca.

Ros je bila jedan od svedoka tokom četvrtog dana sudskog procesa po optužbama za Flojdovo ubistvo koji se vodi protiv bivšeg policajca Dereka Šovina.

Ponudio je da se pomolimo zajedno kada smo se upoznali”, rekla je pred sudom Ros, ujedno govoreći i o njihovoj zajedničkoj borbi sa zavisnošću od opioida, supstance najčešće nastale preradom opijuma.

Načini na koje ljudi postanu zavisni od opioida su klasika… Oboje smo patili od hroničnih bolova – mene je boleo vrat, a njega leđa", precizirala je u svedočenju Ros.

Ponudio je da se pomolimo zajedno kada smo se upoznali: Kortni Ros tokom svedočenja

Rekla je da je Flojda upoznala u skloništu za beskućnike pod nazivom “Vojska spasa” gde je bio angažovan kao radnik obezbeđenja.

Prisetila se da su se sreli dok je u hodniku čekala da vidi svog oca i sina – nakon završene smene u kafiću u kom je radila.

Ponekad bismo uzimali prepisane lekove protiv bolova. Takođe, ilegalno smo pribavljali opiode. Ponekad bismo se otresli te navike, a onda bismo je ponovili”, rekla je Ros koja je bila prvi svedok u sudskom procesu koja je neposredno poznavala Džordža Flojda.

Rekla je da su uz povremene razmirice bili zajedno do njegove smrti – istakavši da je za života gajio izrazitu ljubav prema majci, koja je preminula 2018, i dvema maloletnim ćerkama.

Zavisnost je, po mom mišljenju, doživotna borba. To nije nešto što dođe i ode – sa time ću se nositi zauvek”, rekla je, između ostalog, tokom svedočenja partnerka Džordža Flojda Kortni Ros.

Ne propustite: Svedok na suđenju za ubistvo Džordža Flojda: Da nisam uzeo novčanicu - ništa od ovoga se ne bi desilo

Džordž Flojd je preminuo maja 2020. nakon policijske intervencije, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin držao koleno na vratu u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše.

Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

Policija je pozvana zbog sumnje da je Flojd u lokalnoj prodavnici pokušao da iskoristi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara.

Da nisam uzeo novčanicu - ništa se od ovoga ne bi desilo", izjavio je tokom svedočenja trećeg dana suđenja po optužbama za ubistvo Džordža Flojda, Kristoper Martin, prodavac od koga je preminuli Flojd kupio cigarete.

Martin je rekao da mu je odmah bilo jasno da je novčanica od 20 dolara, koja mu je tom prilikom predata, bila falsifikovana.

Ne propustite: Drugi dan suđenja za ubistvo Džordža Flojda: Nastavak svedočenja očevidaca privođenja

Ukazao je da je nameravao da prihvati novčanicu, iako je pravilo prodavnice u kojoj radi, da mu ta suma bude odbijena od plate.

Međutim, onda se, kako je rekao, predomislio i rekao menadžeru za slučaj - od koga je dobio uputstvo da Flojda pozove da se vrati u prodavnicu.

Derek Šovin izjasnio se da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Njegov zastupnik Erik Nelson je tokom suđenja tvrdio da je Šovin uradio, kako se izrazio, baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju.

Ne propustite: Suđenje za ubistvo Džordža Flojda: Porotnicima prikazan snimak privođenja

Suđenje Dereku Šovinu trebalo bi da traje oko četiri sedmice u zgradi suda koja je, zbog potrebe pojačane bezbednosti, opasana betonskim ogradama i bodljikavom žicom.