Pomoć SAD za Ukrajinu zaustavljena nekoliko sati nakon Bajdenovog apela Kongresu da je odobri

Predsednik SAD Džo Bajden govori o sredstvima za Ukrajinu, u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući, u Vašingtonu, 6. decembra 2023.

Republikanci u Senatu SAD u sredu su blokirali pomoć od 110 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael, kao i neke mere bezbednosti za južnu granicu SAD kako bi se obuzdala sve veća, nekontrolisana migracija iz Meksika u SAD.

Glasanjem 49-51 nije dostignut cenzus od 60 glasova potreban za usvajanje. Bajden je od Kongresa tražio skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ratova i graničnih potreba. Demokrate su pokušale da unaprede zakon, ali republikanci su rekli da ga neće podržati bez velikih promena u politici na granici.

Protiv su glasali svi predstavnici Republikanske stranke, ali se njima se pridružio i nezavisni Berni Sanders koji u principu glasa kao i demokrate, ali ovaj je put glasao protiv zbog, kako je rekao, „trenutne nehumane vojne strategije" Izraela protiv Palestinaca.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel, koji inače podržava pomoć Ukrajini, rekao je članovima svoje stranke da odbiju paket pomoći jer ne uključuje promenu politike, za šta su se zakonodavci borili godinama.

Ranije u sredu, predsednik Džo Bajden je zamolio Kongres da odobri dodatnu pomoć u oružju Ukrajini, rekavši da bi propuštanje pružanja pomoći bilo "najveći poklon" koji bi Sjedinjene Države mogle da uruče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u njegovom skoro dvogodišnjem ratu protiv susedne zemlje.

Ne propustite: Bajden: Ako Kongres ne odobri pomoć za Ukrajinu, to će biti veliki poklon Putinu

Istovremeno, Sekretarijat za odbranu SAD najavio je novu bezbednosnu pomoć za Ukrajinu, što je 52. paket opreme koju Bajdenova administracija dodeljuje Ukrajini od avgusta 2021. Ona sadrži kapacitete protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugu opremu.

Paket vojne pomoći vredan 175 miliona dolara uključuje navođene rakete za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), protivoklopne sisteme i rakete HARM namenjene uništenju radara, saopštili su Pentagon i Stejt department.

U kratkom govoru u Beloj kući, američki lider je rekao da ako Putin pobedi Ukrajinu, "tu se neće zaustaviti" i da bi Moskva izvršila invaziju na susedne zemlje NATO-a koje su SAD zakonski obavezne da brane.

"Ako NATO bude napadnut", rekao je Bajden, "imaćemo američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa. Ne možemo dozvoliti Putinu da pobedi".

Ne propustite: Šef kabineta Zelenskog upozorava: Ukrajina može da izgubi rat bez američke pomoći

Sa novom tranšom pomoći, Bajden je u saopštenju naglasio da je "bezbednosna pomoć Ukrajini pametna investicija u našu nacionalnu bezbednost. To pomaže da se spreči veći rat u regionu i odvrati potencijalna agresija na drugim mestima".

Neki republikanski članovi Senata i Predstavničkog doma rekli su da neće odobriti dodatnu pomoć Ukrajini bez usvajanja mnogo strožih kontrola na granici SAD i Meksika, kao što je blokiranje svih ilegalnih migracija.

Bajden je rekao: "Podržavam stvarna rešenja na granici... da se popravi pokvareni imigracioni sistem", ali je i pozvao na kompromis sa opozicionim republikancima, a ne na opšte prihvatanje zatvaranja granice, što je jedan od zahteva nekih republikanaca.

Predsednik je rekao da republikanci "moraju da odluče da li žele političko ili stvarno rešenje. Ovo mora da bude kompromis".

"Sitna, pristrasna, ljuta politika ne može da stane na put većoj podršci Ukrajini", rekao je on. "Pozivam Kongres da uradi pravu stvar za Ukrajinu: Da stane uz Ukrajinu!"

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojavio se u sredu pred virtuelnim sastanakom lidera Grupe sedam vodećih industrijalizovanih nacija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski virtuelno prisustvuje konferenciji lidera G7, u Kijevu, Ukrajina, 6. decembra 2023.

Zelenski je imao priliku da informiše lidere o zastoju rata u Ukrajini, sa zastojem u kontraofanzivi Kijeva u istočnom delu zemlje. Sjedinjene Države i druge bogate nacije pružile su većinu vojne i humanitarne podrške Ukrajini.

Sastanak u sredu dogodio se dan nakon što je Zelenski otkazao video pojavljivanje sa članovima Senata SAD, gde se očekivalo da će se zalagati za nastavak vojne podrške.

Ne propustite: Zelenski upozorio G7 protiv "kolapsa" zapadnog jedinstva

Umesto toga, ključni Bajdenovi saradnici založili su se za veću pomoć Ukrajini, ali je najmanje 10 republikanskih zakonodavaca napustilo sastanak u znak protesta zbog izostanka bilo kakve rasprave sa strane Bajdenove administracije o bezbednosti granice između SAD i Meksika.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.