Američki senatori postigli sporazum o pooštravanju zakona o oružju

Zagovornica kontrole naoružavanja učestvuje u "Maršu za naše živote" protiv oružanog nasila, nedaleko od Nacionalnog mola, u Vašingtonu, 11. juna 2022. (Foto: AFP/Saul Loeb)

Politički dvopartijska grupa od 20 američkih senatora saopštila je u nedelju da je postignut dogovor o pooštravanju zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama, jačanju bezbednosti u školama i finansiranju veće zaštite mentalnog zdravlja, neposredno nakon tri masovna napada koja su užasnula mnoge Amerikance.

"Imamo dogovor... koji će spasiti živote", rekao je demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata o sporazumu koji je postiglo 10 demokrata i 10 republikanaca. Ako Kongres bude odobrio, to bi bio prvi zakonodavni sporazum u poslednjih 30 godina kojim bi se pokušalo obuzdavanje raširenog nasilja vatrenim oružjem u SAD.

"Mislim da ćete biti iznenađeni obimom našeg okvira", rekao je Marfi, iako sporazum ne uključuje, kako je pozvao predsednik Džo Bajden, zabranu prodaje brzometnog jurišnog oružja koje je često bilo oružje koje su birale masovne ubice u SAD.

Marfi je radio sa demokratskom senatorkom Kristen Sinemom iz Arizone, kao i republikanskim senatorima Džonom Korninom iz Teksasa, te Tomom Tilisom iz Severne Karoline kao vodećim pregovaračima u izradi zakona.

Ne propustite: Troje mrtvih u pucnjavi u Merliendu

Bajden je u izjavi rekao da okvir "ne čini sve što mislim da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smeru" i da bi "to bio najznačajniji zakon o bezbednosti oružja koji će Kongres usvojiti u (proteklim) decenijama".

S obzirom na dvostranačku podršku, "nema izgovora za kašnjenje, niti razloga zašto to brzo ne bi prošlo kroz Senat i (Predstavnički) Dom", rekao je on.

Lider većine u Senatu Čak Šumer iz Njujorka nazvao je sporazum "dobar prvi korak ka okončanju uporne neaktivnosti u vezi sa epidemijom nasilja oružjem". Lider manjine u Senatu Mič Mekonel iz Kentakija, koji je podržao pregovore, objavio je u nedelju saopštenje, rekavši da se nada sporazumu koji će činiti "značajan napredak u ključnim pitanjima kao što su mentalno zdravlje i bezbednost u školi", koji "poštuje Drugi amandman", te da će "zadobiti široku podršku u Senat i doneti promeni za našu zemlju".

Šumer je rekao da će staviti tu meru na glasanje što je pre moguće.

Ne propustite: Devojčica koja je preživela masakr u Teksasu pričala o "užasnom danu" članovima Kongresa

Zakonodavci su pregovarali o detaljima u protekle tri nedelje nakon tri šokantna masovna ubistva koja su privukla široku pažnju među mnogim drugim manje objavljenim napadima koji se dešavaju nedeljno u SAD, što je nasilje koje nije uobičajeno drugde širom sveta.

U jednom slučaju, 10 crnaca je ubijeno iz vatrenog oružja u rasistički inspirisanom napadu na prodavnicu u Bafalu u Njujorku, dok je 19 učenika i njihova dva nastavnika ubijeno u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, a četiri osobe su upucane na smrt u medicinskoj ustanovi u Tulsi, Oklahoma.

Zakonodavci u SAD godinama su bili u pat poziciji oko novih ograničenja prodaje oružja, pri čemu su demokrate gotovo ujednačeno pozivale na pooštravanje ograničenja, a republikanci se tome protivili, rekavši da bi svaki novi zakon ugrozio pravo Amerikanaca da poseduju oružje kao što je navedeno u Ustavu SAD.

Sporazum od nedelje je značajan po tome što je 10 republikanaca pristalo na njega. U prošlosti, 41 ili više republikanaca protivilo se zakonu o kontroli oružja, ostavljajući 50-članom demokratskom klubu manju od 60 glasova velike supervećine koja im je potrebna u Senatu - koji ima 100 mesta - da bi savladali republikance koji se protive ograničenju naoružavanja.

Ne propustite: Metju Mekonahej iz Bele kuće pozvao na kontrolu oružja

"Nacrt ovog zakona i njegovo pronošenje kroz oba doma neće biti laki", rekao je Marfi. "Imamo dug put pre nego što ovo stigne do predsednikovog stola" na Bajdenov potpis.

Ali dodao je: "Možemo ovo da uradimo. Ovog puta, neuspeh ne može biti opcija".

On je rekao da će sporazum obezbediti neodređeno "veliko finansiranje za pomoć državama da donesu i sprovode naloge za intervenciju u kriznim situacijama (zakoni 'crvene zastave') koje će omogućiti organima za sprovođenje zakona da privremeno oduzmu opasno oružje od ljudi koji predstavljaju opasnost za druge ili sebe".

Marfi je rekao da će biti "milijarde novih sredstava za mentalno zdravlje i bezbednost u školi, uključujući novac za nacionalnu izgradnju klinika za mentalno zdravlje u zajednici". On je rekao da će zakon "zatvoriti ’rupu za momka’, tako da nijedan nasilnik u porodici – supružnik ili ozbiljan partner – ne može kupiti oružje ako je osuđen za zlostavljanje svog partnera".

On je rekao da će zakon uključivati zabranu ljudima da kupuju oružje za druge i poboljšati proveru prošlosti kupaca oružja mlađih od 21 godine. I masovnu pucnjavu u Bafalu, i onu u Juvaldeu, izvršili su 18-godišnjaci.

Ne propustite: Sin žrtve iz Bafala pita Kongres: "Šta preduzimate?"

Pored toga, Marfi je rekao da će zakon, ako ga usvoji Kongres, razjasniti "ko treba da se registruje kao licencirani prodavac oružja, kako bi se uverio da svi istinski komercijalni prodavci vrše proveru prošlosti (kupaca)".

Marfi, koji je proteklih godina često gubio u nastojanjima da se pooštre zakoni o kontroli oružja nakon ranijih masovnih pucnjava, dao je sopstvenu procenu promena za koje se nada da će biti donete.

"Da li će ovaj zakon učiniti sve što nam je potrebno da okončamo epidemiju oružanog nasilja u našoj zemlji? Ne", rekao je. "Ali to je pravi, značajan napredak. I to prekid 30-godišnjeg zastoja, koji pokazuje da demokrate i republikanci mogu da rade zajedno na način koji zaista spašava živote".

U izveštaju su korišćene neke informacije agecnija Rojters i Asošijeted pres.