Završavaju se konsultacije o novoj vladi Srbije

Konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju nove vlade sa predstavnicima koalicije NADA

BEOGRAD - U ponedeljak će biti završene konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju nove vlade. Prošle nedelje Vučić otpočeo konsultacije sa Koalicijom Albanaca doline, koalicijom Zajedno za Vojvodinu, Muftijinim amanetom, kao i Savezom Vojvođanskih Mađara, Zavetnicima, POKS-om i pokretom Dveri.

Za danas su predviđene konsultacije sa predstavnicima koalicije NADA, Socijalističkom partijom Srbije, predstavnicima dela liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, kao i listom SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Predstavnici koalicije Moramo i SDA Sandžaka su ranije najavili da se neće odazvati pozivu Vučića za razgovor o novoj vladi.

Ne propustite: Završeno peto glasanje u Bujanovcu, slede li konačni rezultati parlamentarnih izbora?

Nakon obavljenih konsultacija mnogi od predstavnika lista su najavili da neće učestvovati u formiranju vlade, a lider SPS-a Ivica Dačić je pred konsultacije izjavio da očekuje da njegova stranka zajedno sa naprednjacima ponovo formira vladu.

I lider SVM Ištvan Pastor je nakon razgovora sa Vučićem rekao da će njegova stranka biti deo parlamentarne većine, da će u Vladi kao i do sada imati državne sekretare, kao i da očekuju i da imaju mesto potpredsednika parlamenta.

Sam lider SNS-a i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da su u igri za premijera Srbije četiri imena, a o tome više govoriti u obraćanju građanima Srbije u ponedeljak u 18h.

Inače, Republička izborna komisija je 5. jula proglasila konačne rezultate izbora i po zakonu poslednji rok za održavanje konstitutivne sednice parlamenta je 30 dana od tada, odnosno 4. avgust. Rok za formiranje vlade je 90 dana od momenta kada se konstituiše Skupština Srbije.