Vučić ne ide na samit BRIKS-a, u delegaciji Srbije dvojac sa liste američkih sankcija

ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)

Srbiju na samitu BRIKS-a, međunarodne organizacije Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, neće predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poštujem Putina, rekao sam mu i da bi mi, da nema susreta sa drugim zvaničnicima, bilo teško da dođem. Verujem da razume Srbiju koja jedina nije pristupila nijednoj deklaraciji protiv Rusije. On to visoko ceni, rekao sam mu da ćemo poslati delegaciju, četvoro ministara”, rekao je predsednik Srbije Radioteleviziji Srbije obrazlažući odluku da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zahvali na pozivu koji mu je uputio.

Dvodnevni skup se održava u ruskom gradu Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Kako je kazao, utorak će provesti u Slovačkoj na sastancima sa slovačkim i mađarskim premijerima. U sredu u Beograd stižu poljski i grčki predsednici vlada Donald Tusk i Kirjakos Micotakis, dok će u petak u Srbiji boraviti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ne propustite: Putin i Ši oštro kritikovali Zapad na samitu BRIKS-a

Umesto njega, kako je ukazao, delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Rusiji će činiti četvoro ministara Aleksandar Vulin, Nenad Popović, Bratislav Gašić i Adriana Mesarović.

Vulin i Popović, zvaničnici su srpskih vlasti, koji se nalaze na američkoj listi sankcionisanih osoba.

Vulinu, jednom od aktuelnih potpredsednika vlade Srbije koji je prethodnih nedelja učestalo boravio u Rusiji, sankcije su uvedene po optužbama zbog umešanost u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Popović, trenutno ministar bez resora u vladi Srbije, sankcionisan je zbog optužbi da poslovanjem u Rusiji uvećava bogatstvo kroz pronevere i poreske sheme.

Uoči objave odluke da ne prisustvuje samitu u Rusiji, Vučić je u nedelju telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Putinom.

Nisam želeo ranije to da učinim, dok ne kažem onome ko me je pozvao na samit”, rekao je predsednik Srbije.

Ne propustite: Vučić uskoro saopštava odluku ide li na samit BRIKS

Preneo je i da je u razgovoru sa ruskim predsednikom dogovorio novi gasni aranžman, koji podrazumeva šest miliona kubika gasa, kao i dva miliona za ruske kompanije u Srbiji.

Cena koju smo dogovorili je veoma dobra i za ovu zimu ćemo tih šest miliona platiti po ceni od 323 dolara po metru kubnom, dok je njena cena na berzi 440 dolara”, rekao je Vučić.

Srbija je donedavno gotovo u potpunosti zavisila od ruskih energenata, ali se usaglasila da počne diverzifikaciju snabdevanja.

Krajem septembra je u Vašingtonu potpisala prvi sporazum sa Sjedinjenim Državama i to u oblasti energetike.

Inače, iako je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, odbija da se usaglasi sa zapadnim sankcijama nametnutim Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu koja je ušla u treću godinu.

To je, kako je ukazao predsednik Srbije, bila jedna od tema njegovog nedeljnog razgovora sa ruskim predsednikom.

Pre toga je nekoliko puta do sada ponavljao da sankcionisanje Rusije nije u nacionalnom interesu Srbije.

Inače, Srbija sa Rusijom gaji bliske političko-ekonomsko-vojne veze i dobija podršku za politiku koju vodi u vezi sa Kosovom, bivšom pokrajinom čiju nezavisnost ne priznaje, ali i drugim pitanjima koja su joj od interesa.

Srbija je jedanaestu godinu u pregovaračkom procesu o članstvu u Evropskoj uniji.

Od 2021. u tom smislu nije bilo nikakvih pomaka u napretku države koja se, uprkos pozivima partnera, nikada nije usaglasila sa kaznenom politikom Zapada prema Rusiji.

Osim toga, prema godišnjim procenama Evropske komisije, ne beleži neophodne učinke u reformskim procesima.

Ne propustite: Dan Evrope: Zanima li Srbiju i dalje Evropska unija?