Vučić: Srbija ide ka EU, ali se ne odriče tradicionalnih prijateljstava

Vučić za govornicom tokom zasedanja Generalne skupšine Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da se zemlja nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali da “nije spremna da gazi tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

On je istakao da će Srbija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, jer ne menja svoja načela "bez obzira na vekovno prijateljstvo sa Rusijom".

"Svako nasilje za nas je isto, bez obzira ko ga čini. Kada pitamo za teritorijalni integritet Srbije, odgovor je ne vraćajte se u prošlost, gledajte ka budućnosti, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje", rekao je predsednik Srbije.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, iako je Zapad konstantno poziva da to učini. Srbija, međutim, jeste glasala u UN za rezolucije kojim se osuđuje agresija na Ukrajinu i narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje.

Ne propustite: Dačić za Glas Amerike: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu

Vučić je naveo i da ne može i nema pravo da, kao predsednik „jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

„Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, kazao je.

Vučić je podsetio da je predsednik SAD Džo Bajden u UN rekao da je najvažniji princip odnosa između zemalja poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a da u isto vreme priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, iako je ono nastalo secesijom, a ukazao je i da nemački zvaničnici govore da poštuju Povelju UN, iako su sve zapadne zemlje prekršile i Povelju i Rezoluciju 1244.

Istakao je da su zemlje Zapada u proleće 1999, bez odluke Saveta bezbednosti UN, odlučile da napadnu suverenu državu, kako bi, kako su govorili, sprečili genocid, a kada isto to kaže predsednik Rusije, zaboravljaju da su sami koristili takvo objašnjenje.

U proleće 1999. snage NATO alijanse su bombardovale tadašnju SR Jugoslaviju (koju su činile Srbija i Crna Gora) zbog progona i zločina nad Albanacima na Kosovu, tada pokrajini u sastavu Srbije.

Your browser doesn’t support HTML5

Vučić: Dok možemo da izdržimo pridike, vodićemo ovakvu politiku

Govoreći o situaciji na Kosovu, on je optužio vlast da sprovodi nasilje nad Srbima i da se ono približava etničkom čišćenju. Ocenio je da se Srbima sada dešava ono što se dešavalo Albancima, ali da iz sveta nema poziva na akciju.

Vučić je podsetio da ni posle 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opšta, da se dijalog sa Prištinom u Briselu nastavlja, ali da on više liči na monolog.

Prošle nedelje u Briselu je, pod vođstvom Evropske unije, održana nova runda dijaloga Vučića i Aljbina Kurtija, premijera Kosova, ali razgovori nisu doneli pomak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U pisanju teskta korišćene su informacije agencije Fonet.