Stejt department: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije

ARHIVA - Portparol Stejd departmenta Ned Prajs (Foto: AP//Manuel Balce Ceneta, Pool)

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija su kao suverene države "donele suverene odluke o vazdušnom prostoru koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda,", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Ne propustite: Rogozin zaprijetio Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji zbog zatvaranja neba Lavrovu, DF kritikuje odluku vlade

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i pretnje posle otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, zbog odluke Podgorice, Skoplja i Sofije da zatvore vazdušni prostor za njegov avion, portparol Ned Prajs je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu naglasio i da SAD pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope".

Glas Amerike: Kako komentarišete to što je Vučić planirao da ugosti Lavrova, dok istovremeno odbija da uvede sankcije Rusiji?

Prajs: Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost.

Glas Amerike: Kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor, od ruskih prijetnji?

Prajs: Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća. Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Severne Makedonije u martu.

Kremlj je potez Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije, koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova, okarakterisao kao "neprijateljski čin" i saopštio da "takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme".