Sud u Rusiji još jednom produžio pritvor američkom novinaru Gerškoviču

Fotografija Gerškoviča tokom saslušanja u Moskvi, 14. decembra 2023. (Foto: AFP/Gradski sud u Moskvi).

Moskovski sud je u četvrtak potvrdio odluku o zadržavanju u pritvoru američkog novinara Evana Gerškoviča, produživši mu boravak u zatvoru do 30. januara naredne godine. Gerškovič (32) je uhapšen u Rusiji ranije ove godine pod optužbom za špijunažu.

Ovaj dopisnik Vol strit žurnala iz Moskve, njegov poslodavac i američka vlada odbacili su optužbe o špijuniranju.

"Evan Gerškovič će ostati u pritvoru do 30. januara 2024. godine", naveo je moskovski gradski sud u saopštenju na društvenim mrežama, odbijajući žalbu uloženu krajem prošlog mjeseca.

Ne propustite: SAD: Rusija odbila ponudu da se oslobode Vilan i Gerškovič

Na snimku koji je objavio sud vidi se Gerškovič, koji je ranije radio za agenciju AFP, kako stoji u kavezu za optužene tokom ročišta u četvrtak, nasmIjan i u tamnom džemperu.

Gerškovič je uhapšen tokom obavljanja svog posla krajem marta u uralskom gradu Jekaterinburgu, postavši prvi zapadni novinar koji je uhapšen zbog špijunaže u Rusiji od sovjetskog doba.

Ako bude proglašen krivim prijeti mu do 20 godina zatvora.

Rusija je ovog mjeseca takođe podigla nove optužbe protiv američko-ruske dvojne državljanke Alsu Kurmaševe, uhapšene u gradu Kazanju u oktobru i optužene da se nije registrovala kao "strani agent".

Ne propustite: Moskva proširila optužbe protiv pritvorene američko-ruske novinarke

Njen poslodavac, Radio Slobodna Evropa ove sedmice je odbacio nove optužbe protiv nje, nakon saznanja da je takođee optužena za kršenje pravila protiv kritike rata u Ukrajini.