Počelo drugo suđenje "Čuvarima zakletve" za pobunu 6. januara 2021.

  • Asošijeted pres

Pristalice Donalda Trumpa na skupu ispred američkog Kapitola, 6. januara 2021., Vašington, (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Nakon što su dvojica lidera "Čuvara zakletve" proglašena krivim za kovanje zavere protiv SAD, Sekretarijat za pravosuđe počeo je iznošenje dokaza u slučaju još četiri osobe povezana sa ultra-desničarskom ekstremističkom grupom.

Federalni tužilac rekao je sudu da bi četvoricu optuženih trebalo proglasiti krivim za pobunjeničku zaveru da se upotrebom sile zaustavi mirni prenos predsedničke vlasti u Kongresu 6. januara prošle godine.

Optuženi su odlučili da uzmu predsedničke izbore u svoje ruke kada su pokušali da silom zaustave prenos predsedničke vlasti prvi put u istoriji naše zemlje"", rekao je tužilac Troj Edvards tokom iznošenja argumenata u ime američke vlade.

Novo suđenje u Vašingtonu počelo je manje od dve nedelje nakon što su Stjuart Rouds, osnivač Čuvara zakletve i Keli Megs, koji je predvodio njen ogranak na Floridi, osuđeni za pobunjeničku zaveru, krivično delo koje su tužioci opisali kao nasilnu zaveru da se poništi pobeda predsednika Džo Bajdena.

Ne propustite: Komisija za 6. januar preporučila Sekretarijatu za pravosuđe pokretanje krivičnog postupka

Optuženi na najnovijem suđenju su Džozef Heket iz Sarasote u Floridi, Roberto Minuta iz Prospera u Teksasu, Dejvid Moršel iz Punta Gorde, Florida, i Edvard Valeho iz Feniksa. Oni su optuženi za još nekoliko krivičnih dela, kao dodatak pobunjeničkoj zaveri.

Dok su presude Rodsu i Megs bile velika pobeda za Sekretarijat za pravosuđe, troje "Čuvara zakletve" optuženih u istom postupku oslobođeni su optužbi za pobunjeničku zaveru. Glavno pitanje na sledećem suđenju je da li će tužioci uspeti da ubede porotu da osudi optuženike nižeg ranga za krivično delo koje potiče iz perioda građanskog rata.

Pobunjeničku zaveru je teško dokazati, naročito kada navodna zavera nije bila uspešna. Rouds i Megs su bili prve osobe u više decenija koje su proglašene krivim na suđenju, što može da znači do 20 godina zatvora.

Tužioci će pokušati da ubede porotnike da su Minuta, Moršel, Valeho i Heket kovali zaveru sa Rodsom i ostalima da upotrebe silu da bi zaustavili prenos predsedničkih ovlašćenja sa Donalda Trumpa na Bajdena. Vlasti navode da se vrhunac zavera dogodio 6. januara 2021, kada su Čuvari zakletve napali Kapitol zajedno sa stotinama drugih Trampovih pristalica.

U Rodsovom slučaju, tužioci su nedeljama tvrdili da ga Trump nije naveo na impulsivno, mahnito ponašanje 6. januara, već da je došao u Vašington u nameri da zadrži Trumpa na vlasti po svaku cenu. Nadležni kažu da su Čuvari zakletve raspravljali o svojim planovima nedeljama pre pobune i sakrili oružje u obližnjem hotelu u Virdžiniji, u slučaju da je bilo potrebno da podrže njihovu zaveru.

Ne propustite: Šta je "pobunjenička zavera" ili krivično delo kovanja zavere i podsticanja pobune?

Ali dok su istražitelji pregledali hiljade poruka koje su poslali Rods i njegovi kooptuženi, nijedan nije izneo plan napada na Kapitol. Advokati odbrane su to naglasili tokom suđenja, tvrdeći da nikada nije bilo zavere. Rekli su da "Čuvari zakletve" nisu došli u Vašington zbog nasilja, već da osiguraju bezbednost ljudima kao što je Trumpov saveznik Rodžer Stoun na događajima pre nereda.

Vlasti kažu da su Heket i Moršel bili deo prve grupe zajedno s Megs i Votkinsom koji su ušli u Kapitol u vojnoj formaciji. Nekoliko minuta kasnije se kasnije pridružio drugoj „gomili“ koja je silom ušla unutra, dok je policija očajnički pokušavala da brani zgradu, kažu tužioci.

Valeho je optužen da je pomogao u koordinaciji timova za brzo reagovanje u Virdžiniji za koje vlasti kažu da su bili spremni da uđu u prestonicu ako je potrebno. Oružje nikada nije raspoređeno.

Tužioci kažu da su na dan nereda, Valeho i još jedan član tima za brzo reagovanje razgovarali o mogućnosti "gerilskog rata i oružanog sukoba ".

"To je situacija "uradi ili umri ". Jer ako se izvučemo iz ovoga, a kao rezultat toga nemamo nikakvu promenu, onda možemo i da odustanemo. Završili smo. Ako ne uradimo nešto sada, gotovi smo “, rekao je Valeho na jednom podkastu, navele su vlasti.

Još tri pripadnika Čuvara zakletve su priznali krivicu za pobunjeničku zaveru i pristali da sarađuju sa istražiteljima u nadi da će dobiti manju kaznu. Ali oni nikada nisu pozvani od strane tužioca da svedoče u Rodsovom slučaju. Nije jasno zašto ih tužioci nisu primorali da svedoče i da li bi mogli da svedoče na najnovijem suđenju.

Očekuje se da će kasnije ovog meseca početi još jedno suđenje za pobunu protiv bivšeg nacionalnog predsednika organizacije "Ponosni momci", Enrikea Tarija i drugih lidera te ekstremističke grupe.