Putin i Ši Đinping pozivaju na blisku koordinaciju spoljne politike

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Ši Đinping tokom sastanka na marginama Foruma o Inicijativi "Pojas i put", u Pekingu, 18. oktobra 2023.

Predsednik Rusije Vladimir Putin I kineski lider Ši Đinping sastali su se u sredu u Pekingu gde su razgovarali o inicijativi Pojas i put i pozvali na blisku spoljnopolitičku koordinaciju, s obzirom na rast zabrinutosti zbog mogućih sukoba sa Zapadom zbog invazije Moskve na Ukrajinu i rastućih pretnji Pekinga Tajvanu.

"U sadašnjim teškim uslovima, posebno je potrebna bliska spoljnopolitička koordinacija", rekao je Putin u uvodnoj reči.

Ši Đinping i Vladimir Putin su na sastanku razgovarali o trgovini i o desetoj godišnjici inicijative Pojas i put u okviru koje su izgrađeni autoputevi, luke i elektrane širom Azije, Bliskog istoka i drugde.

Ruski predsednik Vladimir Putin prolazi pored počasne garde kineske Narodno oslobodilačke armije, nakon što je stigao u Peing, na Forum Inicijative "Pojas i put", u Kini, 17. oktobra 2023.

Putin je pozvao na globalne investicije u Severnom moru i rekao da bi takve investicije mogle da prodube trgovinu između Istoka i Zapada i istakao da bi Rusija mogla da igra ključnu ulogu u oživljavanju drevnog Puta svile.

"Što se tiče Severnog morskog puta, Rusija ne nudi samo svojim partnerima da aktivno iskoriste svoj tranzitni potencijal, već ću reći više: Pozivamo zainteresovane države da direktno učestvuju u njegovom razvoju i spremni smo da obezbedimo pouzdanu navigaciju ledolomaca, komunikaciju i snabdevanje", rekao je Putin.

"U pogledu bilateralnih odnosa, idemo napred veoma samouvereno", dodao je on, napominjući da je bilateralna trgovina Rusije i Kine na putu da premaši rekordnih 200 milijardi dolara ove godine.

Kina je ključni kupac ruske nafte i gasa, pružajući Moskvi ekonomski spas dok se suočava sa sankcijama Zapada uvedenim zbog njene agresije na Ukrajinu.

Ne propustite: Rusija isporučuje sve više nafte u kineske luke

Neposredno pre nego što je Putin počeo da govori, nekoliko evropskih delegata, uključujući bivšeg francuskog premijera Žan-Pjera Rafarena, izašlo je iz sobe, prenosi Rojters.

Samo nekoliko nedelja pre ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, Putin se sastao sa Šijem u Pekingu i tada su dve strane potpisale sporazum kojim se obavezuju na odnos "bez ograničenja".

Pokušaji Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik u ratu Rusije protiv Ukrajine odbačeni su od strane međunarodne zajednice, a u međuvremenu Kina je pojačala vojno uznemiravanje Tajvana, sa kojim tvrdi da će se ujediniti i silom ako bude potrebno.

Orban sa Putinom

U Pekingu, sa Vladimirom Putinom razgovaro je i premijer Mađarske, zemlje članice EU i NATO, Viktor Orban, nakon odvojenog sastanka sa domaćinom Ši Đinpingom.

On je na svom profilu na platvormi Eks podelio video uz komentar da je "za nas Mađare i za celu Evropu najvažnije je da se zaustavi priliv izbeglica, sankcije i borbe u našem susedstvu".

U drugoj poruci, Orban je napisao: "Sastanak sa predsednikom Putinom u Pekingu. Svi se u Evropi pitaju isto: može li biti primirja u Ukrajini? Za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno je da se poplava izbeglica, sankcije i borbe okončaju!"

U izveštaju su korišćeni materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.