Nakon Mete i TikTok uklonio naloge ruskih medija zbog "tajnih operacija uticaja" uoči izbora u SAD

  • Asošijeted pres

Arhiva - Logo TikToka na mobilnom telefonu isred monitora kompjutera, 14. oktobra 2022.

TikTok je uklonio naloge povezane sa ruskim državnim medijima zbog angažovanja u "tajnim operacijama uticaja" uoči predsedničkih izbora u SAD.

Kompanija za razmenu kratkih video snimaka saopštila je u ponedeljak da promene utiču na naloge povezane sa TV-Novostima — matičnom organizacijom ruskog državnog medija Raša tudej — i Rosijom segodnjom, entitetom iza Kremljskih novinskih agencija RIA Novosti i Sputnjika.

Američki Sekretarijat za pravosuđe saopštilo je da Moskva ostaje primarna pretnja izborima, iako je Iran ove godine takođe ciljao na predsedničke kampanje obe političke partije. Američki zvaničnici su poslednjih meseci koristili optužnice za krivična dela, sankcije i izdavanje javnih saveta kako bi detaljno opisali akcije koje su strani protivnici preduzeli da utiču na izbore, uključujući optužnicu usmerenu na prikriveni ruski napor da u američkoj javnosti širi proruski sadržaj.

TikTok-ova objava usledila je nedelju dana nakon što je Meta Platforms, koja je vlasnik Fejsbuka, VocApa i Instagrama, saopštila da je zabranila Rosia Segodnia, RT i druge povezane entitete u svojim aplikacijama, što je izazvalo kritku iz Kremlja i dve medijske organizacije.

Ne propustite: Meta zabranila ruske državne medije zbog "stranog miješanja"

TikTok je na svojoj veb stranici objavio da su nalozi povezani sa TV-Novostima i Rosia Segodnia već ograničeni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji i da im nije dozvoljeno da se pojavljuju na glavnom feedu aplikacije, "Za vas".

"Postoji mnogo ljudi iz različitih zemalja koji cene alternativnu tačku gledišta na događaje koji se dešavaju u svetu. I mi ćemo pronaći načine da to objavimo", navodi se u saopštenju pres-službe Rosia Segodnia nakon objave TikToka.

RT nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Odvojeno, TikTok takođe pravi neke promene oko svog poslovanja.

Kompanija je u obaveštenju bez datuma objavljenom na svojoj veb stranici saopštila da gasi svoju muzičku uslugu – TikTok Music – do 28. novembra. Usluga, koja je pokrenuta pre samo dve godine, bila je dostupna u pet zemalja, uključujući istaknuta tržišta kao što su Brazil i Australija i nije bila dostupna u Sjedinjenim Državama.