Linkovi

Američki zvaničnici uveravaju birače da izbori neće biti namešteni


Ubacivanje probnog glasačkog listića u mašinu za brojanje glasova kao deo testiranja mašine pre izbora u Nju Hempširu u Deriju, Nju Hempšir, 16. januara 2024.
Ubacivanje probnog glasačkog listića u mašinu za brojanje glasova kao deo testiranja mašine pre izbora u Nju Hempširu u Deriju, Nju Hempšir, 16. januara 2024.

Najviši američki zvaničnici za bezbednost izbora traže od američkih birača da ostanu staloženi i da odbace ono što opisuju kao neosnovane tvrdnje da će predstojeći predsednički izbori biti namešteni. Umesto toga, na prvom u nizu bezbednosnih brifinga o izborima koji su planirani uoči izbora u novembru, oni kažu da bi američki birači trebalo da imaju poverenja da će njihovi glasovi biti tačno prebrojani kada izađu na birališta.

"Tokom narednih par meseci čućete mnogo različitih stvari iz različitih izvora. Najvažnije je da razlikujete istinu od laži, činjenice od fikcije", rekla je Džen Isterli, direktorka Agencije za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA), kojoj je dužnost bezbednost izbora.

Džen Isterli, direktorka Agencije za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA)
Džen Isterli, direktorka Agencije za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA)

„Naš izborni proces, izborna infrastruktura nikada nisu bili sigurniji. Zato imam poverenja u integritet naših izbora i zato bi to trebalo da ima i američki narod", rekla je Isterli.

Njen napor da uveri glasače dolazi nešto više od mesec dana nakon što su američki obaveštajci upozorili da američki protivnici, predvođeni Rusijom, Iranom i Kinom, žele da se mešaju u novembarske izbore.

Ali te namere o kojima upozoravaju obaveštajci baziraju se na operacijama uticaja ili kampanjama dezinformacija čiji je cilj da izazovu sumnju u izborni proces u SAD i da pomognu ili ometaju određene kandidate.

Nasuprot tome, napori američkih protivnika da napadnu ili hakuju sisteme koji se koriste za izbore i brojanje glasova, do sada nisu postojali.

„Nismo videli nikakvu nameru da se neko meša u izborni proces“, rekla je Kejt Konli, viša savetnica u CISA.

I dok bi se nešto od toga moglo objasniti onim što zvaničnici opisuju kao stalno ulaganje u infrastrukturu za izbornu bezbednost, kao što je više kancelarija na terenu i savetnika za izbornu bezbednost, zvaničnici CISA ne uzimaju zdravo za gotovo to što trenutno nema zlonamernih aktivnosti.

„To je nešto što bi se moglo promeniti u svakom trenutku. Kada pogledamo dijapazon pretnji za ovaj izborni ciklus, on je zaista najsloženiji do sada", rekala je Konli.

CISA je saopštila da drugi pokušaji da se zaštite predstojeći predsednički izbori uključuju razne vežbe za bezbednost na izborima, testiranje tačnosti glasačkih mašina i poboljšane mere bezbednosti za zaštitu računarskih mreža u vezi sa izborima.

Oni takođe naglašavaju da nijedan sistem koji beleži glasove nije povezan na internet i da će 97 odsto američkih birača glasati u oblastima koje imaju papirne listiće kao rezervnu kopiju. Ništa od toga, međutim, neće sprečiti zemlje poput Rusije, Irana i Kine da pokušaju da ubede birače da stvari idu naopako.

Isterli je rekla da je jedna od najvećih zabrinutosti to što će neprijatelji Amerike prikazati manje probleme kao velike skandale.

"Gotovo je neizbežno da će negde širom zemlje neko zaboraviti da donese ključeve za otključavanje biračkog mesta. Neko će isključiti štampač da bi skuvao kafu. Oluja može dovesti do nestanka struje na biračkom mestu“ , navela je ona.

Sajber-kriminalci bi čak mogli da pronađu način da privremeno onemoguće sisteme za odražavanje izbora, kao što su sajtovi za državnih i lokalnih komisija koje beleže i broje glasove.

„Apsolutno možemo očekivati da će naši inostrani protivnici ostati uporna pretnja pokušajima da potkopaju američko poverenje u našu demokratiju i naše institucije i da seju partijski razdor. Na svima nama je da ne dozvolimo da naši strani protivnici budu uspešni", dodaje Isterli.

Ona i Konli su rekle da je najbolji način da se izbegne nepotrebna panika da se američki birači oslone na informacije državnih i lokalnih izbornih zvaničnika. Ali ako se Amerikanci oslanjaju na društvene mreže, to bi moglo izazvati probleme.

„To je težak problem za društvene mreže“, rekao je visoki zvaničnik američke obaveštajne službe novinarima koji je tražio da ostane anoniman.

„Kina definitivno koristi influensere na društvenim mrežama kako bi pokušala da izazove razdor u Sjedinjenim Državama. Očekivao bih da se ta platforma koristi“, naveo je neimenovani zvaničnik.

I sve je više dokaza da Kina možda pojačava svoje napore. Graphika, kompanija za analizu društvenih mreža, objavila je izveštaj u kojem upozorava da je operacija dezinformisanja povezana sa Kinom poznata kao „Spamoflage“ postala sve agresivnija.

Graphika je saopštila da je identifikovala više od deset naloga na platformama Eks i na TikTok koji tvrde da su državljani SAD koji se zalažu za mir, ljudska prava i integritet, ali su frustrirani američkom politikom i Zapadom.

„Sa takvih naloga dolazi sadržaj koji blati demokratske i republikanske kandidate, sejući sumnju u legitimnost američkog izbornog procesa i širi narative podele o osetljivim društvenim pitanjima“, navodi se u izveštaju Graphika, i dodaje da nekoliko naloga ima veliku čitanost.

Zaključci Graphike slični su ranijim procenama Mete, kompanije u čijem vlasništvu su Fejsbuk i Instagram, kada je prvi put identifikovala ove namere prošle godine.

„Uprkos veoma velikom broju naloga i platformi koje je koristio, Spamouflage se konstantno borio da dopre van sopstvene lažne eho komore. Prijavljeno je samo nekoliko slučajeva kada su spamouflage sadržaj na Tviteru i Jutjubu širili pravi influenseri", navela je Meta tada.

XS
SM
MD
LG