U Prištini, kod spomenika Bilu Klintonu, obeležen američki Dan nezavisnosti

Spomenik Bilu Klintonu u Prištini (Foto: VOA)

U organizaciji kosovskog udruženja “Prijatelji Amerike”, danas je u Prištini, kod spomenika bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, simbolično obeležen 4. jul, Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Pre početka ceremonije, vatrogasci su očistili spomenik nekadašnjeg predsednika SAD-a. Pored statue koja prikazuje Bila Klintona kako drži dokument iz 1999, kojim se odobrava ulazak američkih trupa na Kosovo, nalazi se i bilbord sa likom nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, po kome je nazvan i bulevar i trg na kojem se nalazi spomenik.

Nakon čišćenja šest metara visokog spomenika, počasna garda Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) podigla je zastavu Sjedinjenih Američkih Država.

Pored pripadnika KBS-a, na događaju su bili i pripadnici Kosovske policije u raznim uniformama.

Posebnu pažnju privukao je stariji muškarac u uniformi Osobodilačke vojske Kosova (OVK), kojem su građani prilazili i fotografisali se.

Your browser doesn’t support HTML5

Obeležavanje američkog Dana nezavisnosti u Prištini

Predsednik Udruženja "Prijatelji Amerike", Agim Redžepi, izjavio je da “4.jul nije samo američki, već svih Albanaca koji cene doprinos i akcije SAD i saveznika kroz godine za građane i izgradnju države Kosovo”

"Danas slavimo 4. jul - Dan nezavisnosti Amerike, ali ovaj datum nije samo međunarodni dan Amerikanaca već i Kosova. Cenimo akcije SAD-a sa saveznicima koje su preduzeli pre, tokom i posle rata za stvaranje Kosova, njegovih institucija i njihovog napretka. Ovaj praznik nije samo za Amerikance, zahvaljujući vama mi možemo slaviti 4. jul. Ovaj datum, računamo kao naš 28. novembar", rekao je Redžepi.

Dan 28. novembar slavi se na Kosovu i u susednoj Albaniji kao praznik u znak sećanja na albansku Deklaraciju o nezavisnosti donetu 1912. godine.

Ne propustite: Amerikanci slave Dan nezavisnosti uz parade, roštilj, vatromete i očekivano obaranje rekorda po broju putovanja

Direktor za bezbednost Misije OEBS-a na Kosovu Edvard Andersen rekao je da posle svake žrtve koju je Kosovo podnelo dolazi nešto dobro.

“Ponekad kroz velike žrtve i tragedije, velike stvari mogu da se izgrade, kao sto se dogodilo na Kosovu. Hvala svim javnim službenicima koji su ovde sa nama koji su zaduženi za bezbednost svakoga dana. Hvala medijima koji prenose poruke sa današnjeg događaja. Danas, jednostavno želimo da se sećamo da i u najtezim vremenima, nikad ne znaš ko može da ti bude najveći saveznik”, rekao je Andersen.

Obeležavanje Dana nezavisnosti SAD u organizaciji Udruženja “Prijatelji Amerike” završeno je izložbom američkih i kosovskih simbola.