Linkovi

Osnovni sud u Prištini izrekao presude optuženima za ubistvo Olivera Ianovića


Sudsko veće izriče presudu optuženima za umešanost u ubistvu srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, u Osnovnom sudu u Prištini, 28. juna 2024. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)
Sudsko veće izriče presudu optuženima za umešanost u ubistvu srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, u Osnovnom sudu u Prištini, 28. juna 2024. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)

Osnovni sud u Prištini osudio je Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Silvanu Arsović sud je oslobodio optužbi, a za optuženog Radeta Basaru, koji je proveo oko tri godine u pritvoru, tužilaštvo je ranije povuklo optužnicu.

Niko od optuženih, koji se brane sa slobode, nije prisustvovao izricanju presude.

Najvišu kaznu od 10 godina zatvora i novčanu od 10.000 evra dobio je Marko Rošić, zbog "učešća ili organizovanja kriminalne grupe u vezi sa teškim ubistvom". Njemu je sud danas odredio i pritvor do pravosnažnosti presude.

Bivši pripadnik kosovske policije Dragiša Marković osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Žarko Jovanović, takođe bivši policajac osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i zbog neovlašćenog posedovanja oružja i municije novčanom kaznom od 1.500 evra.

Nedeljko Spasojević je proglašen krivim kao učesnik kriminalne grupe i osuđen je na četiri i po godine zatvora, a za neovlašćeno posedovanje oružja izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 4.500 evra.

Advokat Dejan Vasić, koji zastupa osuđenog Dragišu Markovića, očekuje da će drugostepeni sud doneti oslobađajuću presudu za njegovog klijenta.

“To što je osuđen za zloupotrebu službenog položaja mislim da je učinjeno bez dokaza koji to potvrđuju i na Apelacionom sudu ćemo pokušati da tu presudu osporimo. Mislim da su kazne drakonske, ali sud je tako odlučio, veće je tako odlučilo, ovo je samo prvi deo ovog postupka, drugi će biti pred Apelacionim sudom i ja sam siguran da će Dragiša biti oslobođen", rekao je Vasić.

Advokatica Silvane Arsović, koja je bila optužena za učešće u kriminalnoj grupi i organizovanju ubistva Olivera Ivanovića, Jovana Filipović, kaže da je oslobobađajuća presuda za sekretaricu Olivera Ivanovića bila očekivana.

"Silvana Arsović je do kraja postupka pokazala da je jedna časna i poštena žena koja naravno nema nikakve veze sa ubistvom koje se desilo i da je ona u stvari najviše oštećena gubitkom Olivera. Ovakvom presudom zadovoljni smo u celosti i nadamo se da će i Specijalno tužilaštvo imati u vidu sve napomene i obrazloženja koja je dao sud u Prištini i da neće uložiti žalbu, te da će ovakva presuda biti i pravosnažna", navela je Jovana Filipović.

Tom Gaši, advokat Radeta Basare protiv kojeg je prethodno povučena optužnica zbog nedostatka dokaza, izneo je kritike na račun bivšeg tužioca.

"Mislim da svi znate da je on (Rade Basara) kao navodni pripadnik takozvane kriminalne grupe bio u pritvoru više od tri godine i mislim da to ne može da se nadoknadi i mislim da je to krivica bivšeg tužioca koji je bez ijednog razloga i bez ijednog dokaza podigao takvu optužnicu i nakon toga otišao u penziju. Bivši tužilac i sadašnji tužilac znali su da je Rade Basara u vreme ubistva Olivera Ivanovića bio van Kosova, bio je u Hrvatskoj i to je dokazano", rekao je Gaši.

I pored današnje presude još uvek nije poznato ko su direktni izvršioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića. U optužnici se navodi da su svi koji su danas osuđeni i oslobođeni bili deo kriminalne grupe na čijem čelu su se nalazili Milan Radoičić i Zvonko Veselinović protiv kojih nije podignuta optužnica, jer nisu dostupni kosovskim organima.

Sudski proces za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića trajao je oko četiri godine.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje Građanske inicijative, Srbija, demokratija, pravda u Severnoj Mitrovici.

Kancelarija Vlade Srbije: Skandalozna presuda

Presudu četvorici optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocenila je skandaloznom, ističući da je da je politički motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao srpski narod na Kosovu.

Cilj presude je kako je saopštila Kancelarija za KiM "da Priština sakrije pravu pozadinu i izvršioce ovog mučkog ubistva".

"Presuda je doneta bez konkretnih dokaza, pod snažnim političkim i medijskim pritiskom iz Prištine, a Srbima je presuđeno i pre samog suđenja, a optužnica je tokom samog pricesa tri puta menjana. Zbog čega je izricanje presude tempirano baš na Vidovdan, za najveći praznik za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako ne da bi Priština stvorila novu predstavu za javnost i ponovo se obrušila na Srbe".

"Odavno je poznato da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema ni prava ni pravde i da važi da ih kadija i tuži i sudi, što i današnja presuda pokazuje. Uprkos svemu, nastavićemo da se borimo da se otkrije prava istina o ubistvu Olivera Ivanovića, a montirane Kurtijeve procese, političke presude i kriminalizaciju Srba nikada nećemo prihvatiti", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG