Rusija: Uništeni rafinerija i skladišta goriva u Odesi

Rafinerija nafte u Odesi (Foto: REUTERS/Nacho Doce)

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u raketnom napadu uništena rafinerija nafte i tri skladišta goriva u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese.

Kako javlja agencija Rojters, to postrojenje služilo je za snadbevanje ukrajinskih trupa u blizni grada Mikolajeva.

U istom danu ukrajinska vojska objavila je da je Rusija izvršila raketni napad na grad Vasiljkiv – u blizini Kijeva.

Ukazano je da je pogođeno sedište regionalnih vlasti i povređeno nekoliko civila, javio je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da bi svi odgovorni za ruske zločine u Ukrajini trebalo da budu kažnjeni – uključujući i naredbodavce, javila je televizija Si-Bi-Es.

Pentagon o ruskim napadima u Ukrajini

Rusija ne ulaže napore u razlikovanju ciljeva tokom vazdušnih napada na Ukrajinu, izjavio je predstavnik za medije Pentagona Džon Kirbi – govoreći za televiziju Foks.

Vlasti istočnog ukrajinskog regiona Luganska objavile su da je to područje pod udarom ruskih granata, kao i da Rusija grupiše snage kako bi pod svoju kontrolu stavila to područje.

Prethodno je guverner Donjecka, ukrajinske istočne oblasti izjavio da je granatiranje tog područja nastavljeno tokom noći i dana – opisavši situaciju kao turbulentnu, objavila je agencija Rojters.

Your browser doesn’t support HTML5

Posle napada na Borodjanku

Takođe, ukrajinska vojska saopštila je da veruje da je Rusija povukla snage iz regiona Kijeva i Černigova u nameri da ih premesti u istočni ukrajinski region Donbasa.

Cilj je, kako je ukazano, pokretanje novog napada ruskih snaga kako bi se okupirali Donjeck i Lugansk – istočni ukrajinski regon Donbas.