"Region je prioritet ove Evropske komisije"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

EU je budućnost Zapadnog Balkana i od prvog dana mandata ove Evropske komisije jasno je da je region jedan od prioriteta, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u autorskom tekstu za N1.

On je u tekstu naveo da šest država - Srbija, Kosovo, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija treba bolje da se povežu, kao i da je potrebno ublažiti ekonomske razlike između država regiona i EU - što su ciljevi koje Unija želi da postigne investicionim planom za Zapadni Balkan.

"Planom se predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta. Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jamstva za Zapadni Balkan, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra", napisao je Varhelji koji je plan predstavio tokom nedavne posete Beogradu.

Ne propustite: Stručnjaci o investicionom planu EU: Milijarde evra lepše deluju na papiru, nego u praksi

Evropski komesar za proširenje kazao je da su investicije usko povezane sa reformama, posebno onim iz oblasti vladavine prava, koje su važne i za proces proširenja EU.

Varhelji je napisao da je EU, revidiranjem metodologije proširenja i odlukom da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, pokazala da "podržava svoje partnere i ispunjava obećanja".

Podsetio je da je tokom pandemije koronavirusa Unija regionu uputila pomoć vrednu 3,3 milijarde evra.

Ne propustite: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: Korak napred, dva nazad

Evropski komesar za prošrienje je tokom nedavne posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima poručio da reforme treba sprovoditi uporedo sa investicionim planom, te da su kriterijumi za priključivanje uniji jasni.

Protekle nedelje je objavljen i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, u kojem se ocenjuje da je Srbija delimično napredovala, a najslabija je i dalje u reformama pravosuđa i izbornog procesa.