Vojni lideri još ne znaju ko je naredio da se potisnu demonstranti u Vašingtonu

  • Karla Bab

Specijalne policijske snage pokušavaju da potisnu demonstrante iz parka Lafajet blizu Bele kuće da bi predsednik Donald Tramp mogao da prođe do obližnje crkve Svetog Jovana, 1. jun 2020. godine

Američki sekretar za odbranu Mark Esper i najviši vojni zvaničnici rekli su članovima Kongresa u četvrtak da još ne znaju ko je prošlog meseca naredio da se potisnu demonstranti blizu Bele kuće pre nego što je predsednik Donald Tramp prošetao do obližnje crkve Svetog Jovana.

"To mi je još nejasno", rekao je Esper na pretresu u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma u odgovoru na pitanje ko je dao naređenje da se rastjeraju demonstranti na Trgu Lafajet, i dodao da se nije bavio tim pitanjem.

Teško mi je da u to poverujem", prokomentarisao je predsedavajući odbora, demokrata Adam Smit.

Načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga general Mark Mili takođe je rekao da nema "lična saznanja" o tome ko je dao naredbu policiji da 1. juna raščisti trg.

Ne propustite: Načelnik generalštaba kaže da je pogrešio što je sa Trampom prošetao do crkve tokom protesta

Vojnici na aktivnoj dužnosti nikada nisu pomagali policiji tokom protesta koji su izbili posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja. Esper i Mili ponovili su u četvrtak da su pripadnici Nacionalne garde, koji su bili raspoređeni tokom protesta, bili podrška policajcima i da nisu učestvovali u potiskivanju demonstranata.

Garda se nije kretala na terenu. Nije ispalila gumene metke. Nije koristila bilo koja hemijska sredstva. Umesto toga, Garda je zadržala statičnu ulogu", naglasio je Esper.​

Kritike bivših vojnih lidera

Rasterivanje demonstranata neposredno pre nego što je Tramp prošetao do crkve Svetog Jovana, ispred koje se fotografisao sa Biblijom, kritikovali su bivši vojni lideri, među kojima i bivši sekretar za odbranu i general u penziji Džim Matis i bivši načelnik generalštaba, admiral u penziji Majk Malen.

Iako vojne snage nisu viđene tokom potiskivanja demonstranata, snimljeni su vojni helikopteri kako lete nisko iznad Vašingtona što je protumačeno kao taktika zastrašivanja da bi učesnici protesta napustili područje blizu Bele kuće.

Ne propustite: Matis oštro kritikovao Trampa - Bela kuća uzvraća da se radi o samopromociji

Esper je u četvrtak rekao da je završena vojna istraga moguće zloupotrebe helikoptera Nacionalne garde i da bi članovi Kongresa naredne nedelje trebalo da budu obavešteni o njenim rezultatima.

U svetlu nedavnih protesta širom SAD zbog Flojdove smrti, Mili je priznao u četvrtak da se Amerika i njena vojska i dalje sučavaju sa problemom rasizma i da "imaju još monogo toga da urade" na putu do jednakosti.

"Podele dovode do poraza", rekao je načelnik generalštaba i upozorio članove odbora da strani protivnici pokušavaju da zloupotrebe aktuelne civilne nemire u SAD.

Preispitivanje simbola

Mili je takođe zatražio da se "pomno ispitaju" simboli Konfederacije u vojnim objektima da bi se osiguralo da vojska zastupa sve Amerikance.

"U našim oružanim snagama nema mesta za simbole rasizma, pristrasnosti ili diskriminacije", rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Na pitanje šta misli o zastavi Konfederacije, odgovorio je da "neki misle da je to nasleđe, a drugi da je mržnja".

Ne propustite: Spomenici istorijskim ličnostima pod lupom posle Flojdove smrti

Pojedini rodovi američke vojske već su zabranili isticanje zastave Konfederacije, a na pitanje o potencijalnoj zabrani na niovu cele vojske, sekretar za odbranu je rekao da je u toku proces kojim bi trebalo da bude utvrđeno "koje zastave su dozvoljene u američkim vojnim bazama".

"Želim da osiguram da je naš pristup dugotrajan, da ne može da bude osporen pred sudovima, ali i da nas ujedinjuje", naglasio je Esper.

Predsednik Tramp brani isticanje simbola Konfederacije, osuđuje NASCAR zato što ih je zabranio i na Tviteru kritikuje vojne lidere zato što razmatraju promenu imena 10 baza nazvanih po liderima Konfederacije.