Vučić sa delegacijom KP Kine: Iskreno prijateljstvo dve zemlje

Zvaničnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Čijen Hongšan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 30. novembar 2022.

BEOGRAD - U Beogradu boravi delegacija Komunističke partije Kine, koja se sastala sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije i liderom SPS Ivicom Dačićem.

Vučić je u sredu razgovarao sa zameniom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocenio je da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

U saopštenju se navodi i da je Vučić ponovio zahvalnost kineskom predsedniku Ši Đinpingu i Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije naglasio da i Srbija podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima.

Zvaničnik KP Kine, Hongšan, je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti "ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom, piše u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Delegacija Komunističke partije Kine u utorak je bila na sastanku sa liderom SPS-a i mininstrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je poručio da između Srbije i Kine postoji "čelično prijateljstvo".

Dačić je zahvalio Kini na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i rekao da je Srbija "najveći prijatelj Kine u Evropi".

Šef diplomatije je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom i pored svih pritisaka koji dolaze sa strane.

Ćijen Hongšan i Ivica Dačić u sedištu SPS-a, 29. novembar 2022.

Sastancima je pisustvovala i kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo.

Srbija i Kina od 2009. godine imaju Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, a Komunistička partija Kine godinama unazad sarađuje sa SNS i SPS.