Vučić posle sastanka sa Kvintom i EU: Svaka formalna reč je suvišna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle izbora, 24. decembar 2023. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu u Beogradu sa predstavnicima zemlja Kvinte (SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija) i Delegacije EU, ali je posle sastanka umesto najavljenog saopštenja za javnost stiglo - obaveštenje.

Naime, mediji su iz kabineta predsednika dobili obaveštenje da "neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je predsednik Srbije održao sa predstavnicima Kvinte i EU, uz komentar da bi "svaka formalna reč bila suvišna".

Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da se razgovaralo o odluci Prištine da ukine upotrebu dinara, i da razgovori predsednika Srbije sa ambasadorima Kvinte "nikada nisu bili teži", za šta je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Svima je bilo jasno u prostoriji gde smo imali sastanak da je Kurti glavni krivac. Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da žive, da koriste platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati", izjavio je Petković. On je najavio da će predsednik Srbije nastaviti razgovore povodom odluke Prištine o platnom prometu i da će se obratiti javnosti o tome narednih dana.

Predstavnici Kvinte nisu se oglasili posle sastanka.

Ranije u sredu, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi saopštio u Prištini da od četvrtka, 1. februara, počinje primena odluke kosovske Centralne banke da se platni promet odvija u evrima, što znači da će biti zabranjena upotreba srpske valute koja se do sada koristila u srpskim sredinama na Kosovu.

Ne propustite: Ismailji: Na Kosovu nije zabranjeno posedovanje dinara, ali plaćanje samo u evrima

Susret se desio dva dana pošto je u Beogradu boravio specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, sa kojim je Vučić razgovarao o situaciji na Kosovu posle najave ukidanja dinara, lokalnim izborima na severu, formiranju ZSO, daljim koracima u dijalogu. Lajčak je dan kasnije boravio i u Prištini gde je poručio da Srbija i Kosovo treba da primene dogovoreno pre evropskih i američkih izbora ove godine.

Your browser doesn’t support HTML5

Lajčak o važnosti primene sporazuma iz Brisela i Ohrida

Prema najavi iz kabineta predsednika Srbije, on će se u četvrtak sastati sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Vučić je već jednom na sličan način reagovao nakon sastanka sa Kvintom i EU. Posle sastanka sa predstavnicima zapadnih zemalja u junu 2023, nakon eskalacije nasilja na severu Kosova i hapšenja lokalnih Srba koje su kosovske vlasti sumnjičile za napade na policiju, Vučić se oglasio na Instagramu uz poruku da neće ništa da kaže.

"Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve", napisao je predsednik Srbije na Instagramu 14.juna.