Šta je Hezbolah i ko im je lider?

  • AP

Porodice pripadnika Hezbolaha koji su ubijeni u izraelskim vazdušnim napadima( Foto: AP/Mohammed Zaatari)

Posle skoro godinu dana razmene vatre, Izrael i libanska militantna grupa Hezbolah su sada u žestokim sukobima koji prete da se pretvore u pravi rat. Izraelu je Hezbolah mnogo ozbiljniji protivnik, nego što je to Hamas u Pojasu Gaze.

Mnogi smatraju da je grupa koju podržava Iran najjača paravojna snaga u regionu, ali takođe ima politička i društvena krila sa značajnom moći u Libanu.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je Izrael da njegova grupa ima novo oružje i kapacitete, te objavila snimke dronova za nadzor u severnom Izraelu koji pokazuju luku Haifu i druge lokacije daleko od granice između Libana i Izraela.

Proteklih dana Hezbolah je napao ciljeve dublje u Izraelu nego bilo kada u protekloj godini.

Šta je Hezbolah?

Osnovan je 1982. tokom građanskog rata u Libanu, i u početku je za cilj imao okončanje izraelske okupacije južnog Libana. To je postigao 2000. godine nakon dugog, iscrpljujućeg rata koji je na kraju primorao Izrael da se povuče.

Ali Hezbolah je nastavio borbu i traži uništenje Izraela.

Šiitski muslimanski Hezbolah je deo grupe frakcija i vlada koje podržava Iran, poznatih kao Osovina otpora. To je bila prva grupa koju je Iran podržavao i koristio kao način za izvoz političkog islamizma. Osim što je naoružana grupa, Hezbolah je i politička partija sa poslanicima u libanskom parlamentu i decenijama ima predstavnike u većini libanskih vlada. Takođe pruža socijalne usluge, ima škole i klinike u južnom Libanu i drugim delovima zemlje u kojima deluje.

Na početku, grupa je napala interese SAD, što je dovelo do toga da je Vašington proglasi terorističkom organizacijom. Ti napadi uključivali su uzimanje američkih talaca u Bejrutu i zloglasni bombaški napad kamionom na kasarnu marinaca u Bejrutu 1983. u kojem je ubijen 241 američki vojnik.

Britanski vojnici pomažu u spasilačkim operacijama na mestu komandnog centra američkih marinaca u blizini aerodroma u Bejrutu 23. oktobra 1983. (Foto: AP /Bill Foley/arhiva)

„Podrška Irana pomogla je Hezbolahu da konsoliduje poziciju najmoćnijeg političkog aktera Libana, kao i najopremljenijeg vojnog činioca kojeg Iran podržava na celom Bliskom istoku“, rekla je Lina Hatib, direktorka SOAS instituta za Bliski istok u Londonu.

Borci Hezbolaha su 2006. godine napravili zasedu izraelskoj patroli i uzeli dva izraelska vojnika kao taoce u prekograničnom napadu. To je izazvalo višemesečni rat između Hezbolaha i Izraela koji se završio bez pobede ijedne strane, ali je izraelsko bombardovanje izazvalo široka razaranja u južnom Libanu.

Cilj Izraela je bio eliminisanje Hezbolaha, ali je libanska grupa postala jača i postala ključna vojna i politička sila na severnoj granici Izraela. Domaći protivnici kritikovali su Hezbolah zato što je održao svoj arsenal i što je preuzeo vlast. Reputacija Hezbolaha je takođe stradala kada je nakratko zauzeo deo Bejruta u maju 2008. nakon što je libanska vlada preduzela mere protiv privatne telekomunikacione mreže ove grupe.

Kakvi su vojni kapaciteti Hezbolaha?

Hezbolah je najznačajnija paravojna sila arapskog sveta sa snažnom organizacionom strukturom, kao i značajnim arsenalom. Tvrdi da ima oko 100.000 boraca.

Vojni kapaciteti Hezbolaha su rasli tokom godina i odigrao je ključnu ulogu u sirijskom građanskom ratu, tako što je pomogao predsedniku Bašaru Asadu da ostane na vlasti. Takođe je pomogao u obuci milicija koje podržava Iran u Siriji i Iraku, kao i jemenskih Huti pobunjenika.

Your browser doesn’t support HTML5

Žrtve i povređeni u eksplozijama pejdžera u Libanu

Izrael procenjuje da Hezbolah ima oko 150.000 raketa i projektila, kao i navođene rakete i projektile dugog dometa koji mogu da pogode bilo koje mete u Izraelu.

Tokom poslednjeg sukoba sa Izraelom, Hezbolah je postepeno uvodio novo oružje u svoj arsenal. Dok je Hezbolah prvo lansirao protivtenkovske projektile i rakete, na kraju je prvi put uveo eksplozivne dronove i rakete zemlja-vazduh.

Nasralah je rekao da su dronovi pravljeni u domaćoj proizvodnji i da ih imaju mnogo. Grupa je pretrpela težak udarac prošle nedelje, kada su hiljade komunikacionih uređaja, koje su uglavnom koristili njeni članovi, eksplodirale u različitim delovima Libana, pri čemu je ubijeno 39, a ranjeno skoro 3.000 ljudi, od kojih su mnogi civili.

Za taj napad se okrivljuje Izrael. Izrael je nedavno takođe ubio nekoliko visokih vođa grupe, uključujući i visokog vojnog komandanta.

Ko je Hasan Nasralah?

Rođen 1960. u siromašnoj šiitskoj porodici u predgrađu Bejruta Burdž Hamud, a kasnije raseljen u južni Liban, Nasralah je studirao teologiju i pridružio se pokretu Amal, šiitskoj političkoj i paravojnoj organizaciji, pre nego što je postao jedan od osnivača Hezbolaha.

Skrinšot sa Hezbolahove Al-Manar televizije na kojoj je Hasan Nasralah dok se obraća naciji 19. septembra 2024. (Foto: AFP / HO / AL-MANAR)

Postao je lider Hezbolaha 1992. nakon što je njegov prethodnik ubijen u izraelskom napadu. Mnogi ga obožavaju zbog toga što je komandovao dok su se Izraelci povlačili sa juga, kao i zbog vođenja rata 2006. godine, a njegova slika se pojavljuje na bilbordima i u prodavnicama suvenira u Libanu, Siriji i drugim zemljama širom arapskog sveta.

Takođe se suočava sa protivljenjem među Libancima koji ga optužuju da je sudbinu njihove zemlje povezao sa Iranom. Nasralah se takođe smatra pragmatičnim, sposobnim da pravi političke kompromise. Godinama se krio, plašeći se izraelskog atentata, a svoje govore drži sa nepoznatih lokacija.