Linkovi

Džonson na Kolumbiji, propalestinski demonstranti mu dobacivali - on odgovorio: "Uživajte u slobodi govora"


Presedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson tokom govora na Kolumbija univerzitetu u Njujorku (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)
Presedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson tokom govora na Kolumbija univerzitetu u Njujorku (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)

Propalestinski protesti koji u Sjedinjenim Državava proširili su se u sredu na više univerzitetskih kampusa, što je dovelo do reakcije Majka Džonsona, predsedavajućeg Predstavničkog doma koji je u sredu posetio Kolumbiju u Njujorku i rekao da će “ako se demonstracije ne obuzdaju ubrzo biti prikladan trenutak za Nacionalnu gardu”.

Demonstracije su u sredu organizovane na Univerzitetu Južne Kalifornije i u Teksasu, gde je došlo do sukoba između studenata i policije u opremi za razbijanje nereda, a privedeno je više od 20 ljudi.

Pokret je počeo na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde je prošle nedelje uhapšeno na desetine nakon što su univerzitetske vlasti, posle više upozorenja i navoda da se krši pravilnik te institucije, pozvale policiju da interveniše. Jevrejski studenti su u više kampusa optužili demonstrante za pretnje nasiljem, antisemitizam i podršku Hamasu, organizaciji koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku. Demonstranti negiraju ove optužbe.

Demonstranti u kampusu univerziteta Kolumbija (Foto: AP/Stefan Jeremiah)
Demonstranti u kampusu univerziteta Kolumbija (Foto: AP/Stefan Jeremiah)

Ali pro-izraelske pristalice i drugi koji su zabrinuti za bezbednost kampusa, ukazivali su na antisemitske incidente i tvrdili da se u kampusima podstiču zastrašivanje i govor mržnje.

Džonson je rekao novinarima u kampusu Kolumbije da namerava da zahteva od američkog predsednika Džoa Bajdena da „preduzme akciju“ i upozorio da demonstracije „stavljaju mete na leđa jevrejskih studenata u Sjedinjenim Državama“.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da Bajden podržava slobodu govora. “Predsednik veruje da su sloboda govora, debata i nediskriminacija na fakultetima važni“, rekla je ona novinarima.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 253 ljudi. Izrael je odgovorio ofanizivom na Gazu u kojoj je do sada ubijeno više od 34.000 ljudi, prema podacima lokalanog ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Studenti demonstranti tvrde da se solidarišu sa Palestincima i traže od uprava univerziteta da prekinu sve veze sa kompanijama koje su povezane sa Izraelom.

Tokom govora u Kampusu, koji je publika više puta prekidala, Džonson je pozvao predsednicu univerziteta da podnese ostavku.

„Jednostavno ne možemo dozvoliti da ova vrsta mržnje i antisemitizma cveta u našim kampusima, i to mora biti zaustavljeno. Oni koji vrše ovo nasilje treba da budu uhapšeni. Danas sam ovde i pridružujem se svojim kolegama i pozivam predsednicu Šafik da podnese ostavku ako ne može odmah da uvede red u ovaj haos“, rekao je Džonson.

Kada su Džonson i republikanski članovi Kongresa prišli da počnu da govore, začuli su se glasni zvižduci.

Tokom govora je bilo dobacivanja iz mase i uvreda na račun Džonsona, na šta je on odgovorio: „Uživajte u slobodi govora”.

Propalestinski demonstranti i policija na Teksas univerzitetu u Ostinu (Foto: REUTERS/Nuri Vallbona)
Propalestinski demonstranti i policija na Teksas univerzitetu u Ostinu (Foto: REUTERS/Nuri Vallbona)
XS
SM
MD
LG