Linkovi

Favoriti u trci za Trampovog potpredsednika


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Bivši predsednik Donald Tramp još nije objavio ime svog potpredsedničkog kandidata, ali medijski izveštaji i nagoveštaji iz Trampove kampanje sugerišu da bi to mogao da uradi od sada do republikanske konvencije krajem jula. Iako bi Tramp sigurno mogao da donese neočekivanu odluku, većina izveštaja sugeriše da je suzio pretragu na oko pet potencijalnih kandidata.

Među prva tri su dvojica senatora Marko Rubio i Džej Di Vens, kao i jedan guverner: Dag Burgum iz Severne Dakote. Takođe je rečeno da se razmatraju senator Tim Skot i predstavnica u Kongresu Elis Stefanik.

Potencijalni kandidati donose različita iskustva i snagu na republikansku predsedničku kartu. Neki su bili oštro kritični prema Trampu, da bi stali u red nakon što se republikanska baza udružila iza njega kao partijskog kandidata na predsedničkim izborima 2016. Izbor je važan za Trampovu kampanju, rekao je Vilijam A. Galston, viši naučni saradnik Instituta Brukings.

"Politički imperativ je politička verzija Hipokratove zakletve: Ne čini štetu! Ako izaberete nekoga čije mane brzo izađu na videlo nakon objave, platićete veliku političku cenu", rekao je Galston za Glas Amerike.

Strateški izbori

Drugi strateški izbori, osim da se osigura da kandidat neće naštetiti kampanji su pomogli u izboru potpredsedničkih kandidata. Ponekad izbor koristi da se rešio razdor“ između dve frakcije predsednikove stranke.

Galston je istakao da je najozbiljniji razdor u Republikanskoj stranci između Trampovih pristalica i glasača koji su preferirali bivšu guvernerku Niki Hejli na republikanskim predizborima. Čini se da Tramp nije razgovarao s njom nakon što je odustala, a rešavanje tog raskola nije njegov prioritet.

Ponekad će kandidati izabrati bliske ideološke partnere koji ponavljaju njihove političke izbore. Ili će izabrati vladajuće partnere, koji su stabilni, iskusne lidere koji dodaju auru kompetencije. A neki biraju kandidate za izbore koji se obraćaju delu glasačke javnosti do kojeg bi kandidat inače teško mogao dopreti.

Prva generacija Amerikanca

Senator Marko Rubio
Senator Marko Rubio

Od prva tri kandidata, Rubio je najpoznatiji u Vašingtonu. Advokat, služio je u državnoj upravi na opštinskom, državnom i nacionalnom nivou više od 25 godina, od kojih poslednjih 13 u Senatu. On je potpredsednik Senatskog obaveštajnog odbora i bio je predsedavajući kada su republikanci kontrolisali Senat.

Ima 53 godine, oženjen je i ima četvoro dece. On je iz Majamija, a sin je imigranata koji su u Sjedinjene Države došli sa Kube pre komunističke revolucije u toj zemlji. Generalno je tvrdokoran po pitanju nacionalne bezbednosti.

Kao kandidat na republikanskim predsedničkim izborima 2016, Rubio je bio oštar kritičar Trampa, koga je opisao kao "prevaranta“ i „sramotu“. Od tada je postao jedan od najistaknutijih pristalica bivšeg predsednika u Kongresu.

„Rubio je svakako najpoznatiji i on zapravo donosi više od Vensa i Burguma“, rekao je za Glas Amerike Leri Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

„Koliko on donosi, moraćemo da vidimo, ali on govori španski. On je kubanski Amerikanac. A Latinoamerikanci su donekle izmicali demokratama".

Efikasan prenosilac poruka

Senator Džej Di Vens
Senator Džej Di Vens

Vens ima najmanje iskustva u politici, jer je u Senatu od januara 2023. godine, a pre toga nije obavljao nijednu funkciju koja se bira na izborima. Rodom je iz Ohaja, ima 39 godina, oženjen je i ima troje dece. Prijavio se u marince nakon srednje škole i bio je u ratu u Iraku pre nego što je diplomirao prava.

Vens je prvi put stekao pažnju javnosti 2016. godine kada je objavio svoju bestseler knjigu „Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis“, koja je analizirala kulturu i društvene patologije američkog Srednjeg zapada. Vens je kasnije ušao u biznis, pre nego što se kandidovao za Senat 2022.

Takođe je bio oštar kritičar Trampa u ranim godinama u politici bivšeg predsednika, jednom se opisao da kao republikanac sa motom „Nikad Tramp“ i nazvao Trampa „kulturnim heroinom“.

Poput Rubija, i on je postao glasna Trampova podrška nakon što je bivši predsednik uspešno preuzeo Republikansku partiju. Galston iz Brukingsa rekao je da Vens ne donosi očiglednu izbornu korist listi, jer je velika verovatnoća da će njegova rodna država već glasati za Trampa.

Međutim, rekao je, "Vens bi efikasno preneo Trampove poruke, iako je Vens dovoljno pametan da bi povremeno napravio grešku razmišljajući svojom glavom. S vremena na vreme može doći do trvenja, ali to neće trajati "

Tih i kompetentan

Guverner Severne Dakote Dag Burgum
Guverner Severne Dakote Dag Burgum

Burgum ima 67 godina, rodom je iz Severne Dakote i služio je dva mandata kao guverner te savezne države, od kraja 2016. do danas. Nagovestio je da neće tražiti treći. Ima troje dece iz prvog braka koji je okončan 2003. Ponovo se oženio 2016. godine.

Bogati biznismen, Burgum je izgradio nekoliko uspešnih kompanija, kao i firmu za računovodstveni softver koju je prodao Majkrosoftu za više od milijardu dolara 2001. Od tada je bio aktivan u mnogim filantropskim poduhvatima.

Burgum je bio kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, ali je ispao iz trke u decembru 2023. Iako je bio blago kritičan prema Trampu tokom kampanje, on je podržao bivšeg predsednika početkom izborne godine i nastavio da bude redovno prisutan u kampanji.

"Tramp ga voli i oseća se prijatno sa njim“, rekao je Sabato. „On je poslovni momak i veoma je tih, vrlo je formalan i nikako ne može da nadmaši Trampa kada su zajedno na sceni", naveo je Sabato.

Ostale opcije

Senator Tim Skot
Senator Tim Skot

Dok se čini da Rubio, Vens i Burgum trenutno imaju najveće šanse, veruje se da će Skot i Stefanik ostati u razmatranju.

Tim Skot, senator iz Južne Karoline, na javnoj je funkciji od 1995. godine, kada je započeo karijeru u lokalnoj politici. On je senator od 2013. godine, a pre toga je bio jedan mandat u Predstavničkom domu.

Kao Afroamerikanac, Skot bi mogao pomoći Trampu da priđe crncima, demografskoj grupi u kojoj je uvek lošije stajao. Trampu se međutim, već predviđa pobeda u Južnoj Karolini, tako da bi mu izbor Skota tamo doneo malo koristi.

Elis Stefanik
Elis Stefanik

Elis Stefanik predstavlja svoj okrug u Njujorku u Predstavničkom domu od 2015. godine i predsedava Republikanskom konferencijom Doma, što je pozicija u rukovodstvu stranke. Ona je glasna pristalica Trampa, privukla je pažnju bivšeg predsednika delom zbog njene agresivne odbrane kada je Predstavnički dom razmatrao njegov prvi opoziv.

Kao žena, Stefanik bi mogla da pomogne Trampu da privuče ženske glasove, sa kojima se bivši predsednik ponekad mučio. Međutim, kao i kod Skota, malo je verovatno da će njen izbor uticati na to kako njena savezna država glasa. Njujork nije glasao za republikanca za predsednika 40 godina, a 61 odsto njegovih glasača podržalo je Džoa Bajdena 2020. godine, dok je 38 odsto podržalo Trampa.

XS
SM
MD
LG