Linkovi

Kremlj: Rusija spremna da razgovara sa SAD pod jednim uslovom


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, arhiva (Sputnik/Vladimir Astapkovich/Pool via REUTERS )
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, arhiva (Sputnik/Vladimir Astapkovich/Pool via REUTERS )

Rusija je spremna za razgovore sa SAD o bezbednosti, ali svaki razgovor mora uključiti i rat u Ukrajini, a posebno "direktnu umešanost SAD", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na redovnom telefonskom brifingu sa novinarima, Peskov je rekao da je "veoma potreban" takav vid dijaloga između SAD i Rusije jer se "problemi gomilaju, a sada već ima i mnogo problema povezanih sa globalnom bezbednosnom arhitekturom".

Peskov je ovu izjavu dao u odgovoru na pitanje o mogućnosti da se održe razgovori o nuklearnim rizicima između Rusije i SAD, nevezano za rat u Ukrajini.

Na komentar Peskova o "direktnoj umešanosti SAD u rat u Ukrajini", SAD i šef NATO-a Jens Stoltenberg odbacili su ideju da snabevanje Ukrajine oružjem znači direktnu umešanost u sukob.

Bela kuća je ranije saopštila da će Ukrajini prioritetno poslati protivvazdušne rakete, pošto su ruske rakete i dronovi naneli veliku štetu energetskim postrojenjima širom zemlje.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da će stotine novih Patriot i NASAMS raketa biti poslato u Ukrajinu.

Putin i Južna Koreja

Tokom posete Aziji, ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio Južnu Koreju da ne šalje oružje Ukrajini.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da ih veoma brine pakt o zajedničkoj odbrani koji su potpisali Putin i Kim Džong Un i da će Seul, kao odgovor na to, razmotriti slanje oružja Ukrajini.

Putin je u petak rekao da "Južna Koreja ne treba da brine zbog sporazuma Rusije i Severne Koreje, ali da bi slanje oružja Ukrajini bilo velika greška".

"Ako se to desi, donećemo odluke koje se verovatno neće dopasti aktuelnom vođstvu Južne Koreje".

Ukrajina je u petak odgovorila na ruski napad i gađala rafinerije, radarske instalacije i obaveštajne centre na Krimu.

Ukrajinski generalštab objavio je da su napadnuta skladišta za gorivo i hemijske supstance u ruskom regionu Tambov. Rusija je objavila da je poginula jedna osoba, kao i da je "neutralisala" 114 ukrajinskih dronova.

Ukrajinski snabdevač strujom Ukroenergo objavio je da je ruski napad na termoelektranu prouzrokovao ozbiljnu štetu i da su ranjena trojica radnika.

Ukroenergo je u sredu najavio da će širom zemlje biti restrikcija struje. Ruski dronovi i rakete su naneli veliku štetu elektro-mreži i upola smanjiili kapacitete u odnosu na prošlu godinu.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija AP, AFP i Rojters.
XS
SM
MD
LG