Linkovi

U velikom ruskom napadu oštećena ukrajinska energetska postrojenja


Prodavačica obasjava prostor baterijskom lampom tokom isključenja struje u podzemnom tržnom centru u centru Kijeva, Ukrajina, 19. juna 2024.
Prodavačica obasjava prostor baterijskom lampom tokom isključenja struje u podzemnom tržnom centru u centru Kijeva, Ukrajina, 19. juna 2024.

U velikom ruskom napadu raketama i dronovima tokom noći oštećeni su energetski objekti širom Ukrajine, dan pošto je ta zemlja objavila restrkcije struje koje su u vezi sa ratnim zbivanjima.

Ukrajinski nacionalni snabdevač električnom energijom Ukrenergo saopštio je u četvrtak rano ujutru da je napad na termoelektranu tokom noći prouzrokovao ozbiljnu štetu i da je u njemu ranjeno troje radnika.

"Oštećena je oprema na objektima u regionima Vinice, Dnjepropetrovska, Donjecka i Kijeva", dodaje se u saopštenju Ukrenerga.

U sredu je Ukrenergo najavio da će se u celoj zemlji primeniti isključenja struje po utvrđenom rasporedu. Ruski napadi dronovima i raketama smanjili su kapacitete Ukrajine za proizvodnju električne energije na polovinu od prošlogodišnjih, rekao je predsednik Volodimir Zelenski ranije ovog meseca.

U svom svakodnevnom obraćanju, Zelenski je rekao da vladini zvaničnici traže načine da poboljšaju situaciju.

"Pripremamo rešenja koja će obezbediti pouzdaniji prolazak grejne sezone i dati ljudima više mogućnosti da prebrode ovaj izuzetno težak period, u smislu nestašice energije", rekao je on.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile pet od devet raketa i svih 27 dronova koje je lansirala Rusija u 10 ukrajinskih regiona tokom napada u četvrtak.

Vojska je saopštila da je Rusija uglavnom ciljala istočnu Ukrajinu, posebno Dnjepropetrovsku oblast.

Guverner Dnjepropetrovska rekao je da su tri muškarca povređena u napadu, u kojem je oštećeno i sedam kuća.

U Rusiji, guverner južnog Krasnodarskog regiona rekao je da je napad ukrajinske bespilotne letelice preko noći bio usmeren na skladišta nafte.

Guverner Venjamin Kondratjev rekao je da je jedna žena ubijena u napadu na grad Slavjansk-na-Kubani.

U ovom izveštaju korišćen je materijal Rojtersa i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG