Linkovi

Kurti pozvao nevećinske zajednice da učestvuju u popisu na Kosovu


Kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je nevećinske zajednice na Kosovu da se registruju za popis koji je počeo 5. aprila. On je ukazao na važnost popisa istakavši da se na osnovu podataka o stanovništvu određuje i budžet Vlade i kako će on biti raspoređen.

„Njegovi rezultati određuju državne razvojne i socijalne politike, ulaganja u vaše zajednice, subvencije za vašu podršku, infrastrukturnih projekata, programa i socijalno-zdravstvenih usluga. Samo uz potpunu i tačnu registraciju najbolje ćemo znati koliko vam je vrtića i škola potrebno; koliko kulturnih, rekreativnih i sportskih prostora treba planirati u službi vaših zajednica; koji socijalni programi i politike odgovaraju vašim potrebama i tako dalje“, rekao je Kurti u video obraćanju na srpskom jeziku.

Popis stanovništva i domaćinstava na Kosovu počeo je 5. aprila i trebalo bi da traje do 17. maja. To je prvi popis stanovništva na Kosovu od 2011. godine.

U procesu popisa do juče je registrovano nešto više od pola miliona ljudi, saopštio je direktor Agencije za statistiku Avni Kastrati. Prema njegovim rečima ovaj proces se odvija u skladu sa planom i očekivanjima ove agencije.

„Na Kosovu je do juče bilo registrovano preko 530 hiljada građana i registrovano je preko 36 odsto objekata. Nemamo većih izazova na terenu, jer ovako složen projekat može imati izazove, počev od aplikacije. Čak se i osoblje stabilizovalo ovih dana. Popisivači su do sada dostigli kvotu koju smo predvideli, imamo u proseku sedam anketa dnevno. Ima ih koji rade po dve ili tri, ali ima i onih koji prelaze prosek. Ako se nastavi takva dinamika popisa, onda ćemo uspeti da završimo popis kako smo planirali - odnosno do 17. maja“, rekao je Kastrati.

Kastrati je naveo da se popis odvija u svim delovima Kosova i da u njemu učestvuju sve zajednice. Prema njegovim rečima odziv je na severu Kosova manji u odnosu na druge sredine.

‚‚I pripadnici srpske nacionalnosti su sada počeli da se registruju. Imali smo kašnjenje u nekim opštinama na severu, ali mi smo angažovali popisivače i oni su počeli da se popisuju i tamo. Ne u tako velikom broju kao što smo očekivali, ali su sada počeli da se registruju i tamo. Iako je bilo ranije poteškoća, mi očekujemo da će se u narednim nedeljama popis mnogo bolje odvijati“, naveo je on.

Zamenica ministarke spoljnih poslova, Ljiza Gaši saopštila je da je preko platforme eDiaspora, registrovano oko 50 000 građana. Ona je podsetila da je ovo prvi put da se popis građana koji žive van teritorije Kosova odvija „onlajn“.

‚‚Mi kao Ministarstvo spoljnih poslova podržavamo Agenciju za statistiku Kosova. Počeli smo i sa upitnicima eDijaspora na kojoj se mogu popisati svi oni koji žive van Kosova. Od prošle nedelje počeli smo sa promocijom ove aplikacije, da mogu da se informišu i oni koji žive van. Ne moraju da fizički budu na Kosovu da bi se registrovali. Za nas je važno da imamo te podatke kao statistički broj. Imamo dva načina, za one koji žive van Kosova: elektronski format i fizički format koji može popuniti neki član njihove porodice koji živi ovde“, navela je Gaši.

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati pozvao je sve građane da učestvuju u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i podsetio da su predviđene novčane kazne od 30 do 2.000 evra za one koji odbiju da učestvuju u ovom procesu.

XS
SM
MD
LG