Linkovi

Vučić u Generalnoj skupštini: Srbija brani principe UN i protivi se dvostrukim standardima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (REUTERS/Shannon Stapleton)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (REUTERS/Shannon Stapleton)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da Srbija uprkos globalnim izazovima, brani principe Povelje UN i međunarodnog prava.

Na početku izlaganja citirao je reči Mahatme Gandija, indijskog državnika i aktiviste - tvorca metode nenasilnog otpora.

Nema puta ka miru, mir je put”, poručio je Vučić u govoru.

Procenio je da je opšte stanje u svetu teže nego prehodne godine i da su izazovi mnogo veći.

Uprkos deklarativnom zalaganju za mir, nema kraja ovoj geopolitičkoj noćnoj mori. Ne bih voleo da reči Kenedija (Džon Kenedi, trideset peti američki predsednik ubijen u atentatu 1963, prim.nov.) postanu istinite: ‘Čovečanstvo mora da okonča rat, da rat ne bi okončao čovečanstvo”, ustvrdio je Vučić za govornicom.

Ukazao je da Srbija i njeni građani saosećaju zbog izgubljenih života u sukobima širom sveta, Bliskom istoku i Ukrajini.

Svet je na pragu nuklearne katastrofe i nuklearnog holokausta”, poručio je predsednik Srbije u Njujorku.

Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo i podignemo autoritet Ujedinjenih nacija. Srbija će podržati veće prisustvo afričkih zemalja u Savetu bezbednosti UN i to će doprineti miru. Moramo da sprečimo primenu dvostrukih standarda o davno uspostavljenim principima”, rekao je on.

Kako je ukazao, svi učesnici su se u Njujorku okupili iz plemenitih, ali i sebičnih razloga.

Svi lideri govore kao da se obraćaju vama, a zapravo se obraćaju domaćoj javnosti. Ja se tu ne razlikujem mnogo. Ali, danas ću govoriti o tome kako je počeo kolaps modernog sveta, kada smo prestali da poštujemo zakone i da sila odlučuje“ dodavši da će to pokazati na primeru Srbije.

Pandorina kutija otvorena je pre mnogo godina, ali o tome niko nije govorio“, ustvrdio je Vučić za govornicom.

"To je učinjeno 1999. godine, kada je počela agresija na Srbiju i kada je bez odluke Ujedinjenih nacija počelo bombardovanje", rekao je Vučić.

Severnoatlantska alijansa (NATO) pokrenila je 1999. vojnu intervenciju na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju da bi, kako je obrazloženo, bio sprečen progon albanskog stanovništva sa područja Kosova. Dogodilo se to nakon neuspelih pregovora albanske i srpske delegacije, uz međunarodno posredovanje, o rešavanju krize i sukoba na Kosovu – tadašnjoj jugoslovenskoj i srpskoj pokrajini.

Predsednik Srboje govorio je o razvoju zapadnog kapitalizma, urušavanju Sovjetskog Saveza i raspadu socijalističke Jugoslavije i u tom kontekstu govorio o ulozi, kako je ukazao, zapadnih obaveštajnih službi koje su, kako smatra, tome doprinele.

Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne preispituje ga. Ali kada lideri govore o slobodi Ukrajine, rezolucijama UN i Povelji UN, pitam se zašto ne poštuju Rezoluciju 1244 koja se odnosi na teritorijalni integritet Srbije… UN su 1999. pokušale da usvoje odluku o bombardovanju Srbije, nisu to učinile, a Srbija je ipak bombardovana. Sile nisu nikoga pitale ni za šta - i mislile su da će moći tako da nastave….Srbija je platila cenu”, rekao je predsednik Srbije u Njujorku.

Tokom govora je pomenuo raspolaže dokumentom koji propisuje da isključivo NATO može da rasporedi oružane snage na Kosovu što je, kako je ustvrdio, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Oni koji su izvršili agresiju nad Srbijom govore da je jedino razumno rešenje secesija Kosova i snabdevaju oružane snage Kosova. I kada ih pitamo – po kom međunarodnom dokumentu to radite? Dobijemo najgluplji odgovor da ne poštuju rezolucije UN i da su priznali nezavisnost Kosova. Dobijamo odgovor da su moćni i da rade šta hoće. Šta možemo mi kao mala zemlja da uradimo, kako da se borimo? Svi govore o Ukrajini, niko o Srbiji”, naveo je predsednik Srbije u izlaganju.

Vučić je rekao da Srbija nije, kako je naznačio, sluga ni Rusije, ni Amerike.

Ponovio je tvrdnje da je svet na ivici katastrofe.

Sve što je ostalo velikima, klada slome male, je da se jedu međusobno. I kada to ne bude dovoljno, setiće se principa međunarodnog prava“, poručio je predsednik Srbije.

Tokom govora citirao je i bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu.

Mir nije odustvo konflikta, već prisustvo pravde, mira i šansi za sve”, rekao je Vučić.

Vlasti Kosova optužio je za nerazumnu politiku.

Fanatizam, zabrana dinara i poštanskih usluga, što pogađa Srbe i nealbance, zabrana patrijarhu SPC da poseti Pećku patrijaršiju, mogu da se opišu samo kao brutalni potezi. Ključno pitanje je šta je put Srbije, kako da rešimo sve? Srbija je na putu ka EU, najuspešnija smo ekonomija na Zapadnom Balkanu, ali istovremeno ista ta EU nam daje na znanje da ne poštuje principe UN povelje jer priznaje nezavisno Kosovo”, ustvrdio je predsednik Srbije.

Istakao je da Srbiji ne ostaje ništa drugo nego da se posveti ekonomskom razvoju i čeka trenutak kada će se principi vratiti na međunarodnu scenu.

Radićemo na dijalogu sa Prištinom i zalagaćemo se za mir“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izlaganju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG