Linkovi

Severna Makedonija ide u drugi krug predsedničkih izbora: Najviše glasova opozicionoj kandidatkinji


Jedno od glasačkih mesta u Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije (Foto: Toshe Ognjanov (VOA)
Jedno od glasačkih mesta u Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije (Foto: Toshe Ognjanov (VOA)

Opoziciona kandidatkinja, desničarka Gordana Siljanovska Davkova osvojila je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, ispred aktuelnog predsednika Steve Pendarovskog i birači će 8. maja, u drugom krugu, definitivno odlučiti ko će voditi državu.

Prema podacima državne izborne komisije na osnovu 90 odsto izbrojanih glasova, za Siljanovsku-Davkovu, koja ima podršku najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE, glasalo je oko 40 odsto birača, dok je Pendarovski, kandidat Socijaldemokratske stranke, dobio poverenje oko 20 odsto izašlih glasača.

Izborni zvaničnici navode da je izlaznost u prvom krugu bila oko 49 odsto, što je za osam procenata više nego pre pet godina.

Pravo glasa, uključujući i Makedonci u dijaspori, imalo je oko 1,8 miliona ljudi. Na izbore je izašlo više od 810.000 birača na ukupno 3.480 glasačkih mesta.

Na dan drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji će biti održano i glasanje za parlament.

„Jasno je da ovaj rezultat predstavlja neverovatnu inspiraciju za mene“, rekla je Siljanovska-Davkova novinarima u sredu uveče. „Znam samo da ću ono što obećam sprovesti na svoj način. Ovo je početak nove ere”.

Pendarovski je priznao da je iznenađen velikim razlikom.

"Očekivali smo manju razliku, ali sutra je novi dan. Krećemo od početka", rekao je Pendarovski novinarima. „Moj zadatak je da promovišem koncept u koji verujem: državu koja nije izolovana i koja je integrisana u Evropu”.

Izbori su održani usred dvogodišnjeg sukoba između vlade i opozicije oko toga kako se nositi sa susednom Bugarskom koja blokira njen put ka članstvu u EU.

Odnosi sa Bugarskom godinama su zategnuti sporovima oko jezika i istorije dve zemlje.

Sofija je odbila da podrži otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja i EU dok Severna Makedonija ne prizna malu bugarsku manjinu u ustavu.

Pendarovski i SDSM spremni su da unesu amandmane, ali im nedostaju glasovi za to u parlamentu.

Stranka VMRO-DPMNE kaže da do ustavnih promena može doći tek nakon što Severna Makedonija uđe u EU, što je stav za koji vlada kaže da je nerealan.

Stari rivali

XS
SM
MD
LG