Linkovi

Trampov intervju za Tajm: Masovne deportacije deo planova za drugi mandat


Bivši predsednik SAD Donald Tramp na suđenju za falsifikovanje poslovnih podataka u Njujorku, 30. aprila 2024.
Bivši predsednik SAD Donald Tramp na suđenju za falsifikovanje poslovnih podataka u Njujorku, 30. aprila 2024.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp nije isključio izgradnju kampova na američkom tlu za pritvor migranata koji se ilegalno nalaze u zemlji, ukoliko osvoji drugi mandat u Beloj kući, u intervjuu magazinu Tajm koji je objavljen u utorak.

Tramp je upitan da li bi izgradio nove pritvorne kampove, zbog obećanja iz kampanje da će sprovesti najveću deporataciju migranata koji se ilegalno nalaze u zemlji.

"Ne bih ništa isključio", rekao je Tramp. "Ali ne bi bilo mnogo potrebe za njima", jer, kako kaže, plan je da se migranti koji se u zemlji nalaze nelegalno deportuju u svoje zemlje porekla što je brže moguće.

"Nećemo ih ostaviti u zemlji" rekao je Tramp. "Izbacićemo ih iz nje".

Ilegalni prelasci granice Meksika i SAD su za Trampa postali centralna tema kampanje protiv predsednika Džoa Bajdena, demokrate koji se takmiči za drugi četvorogodišnji mandat. Imigracija je ključno pitanje za birače, pokazuju nacionalne ankete.

Tramp je rekao da bi koristio vojnike Nacionalne garde da pomognu u planiranim deportacijama, ali nije isključio ni raspoređivanje aktivnih vojnih snaga.

"Ne mislim da ću morati da to uradim. Mislim da Nacionalna garda može da obavi taj posao. Ako ne bi bili u stanju da to urade, onda bih poslao vojsku", rekao je.

Trampu je postavljeno pitanje o zakonu usvojenom posle građanskog rata (1878 Posse Comitatus Act) kojim se zabranjuje slanje vojske na civile.

"Pa, to nisu civili. To su ljudi koji su nelegalno u našoj zemlji. To je invazija na našu zemlju", odgovorio je.

Šta se dešava na granici Teksasa i Meksika?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Bivši predsednik je ranije koristio dehumanizujuću terminologiju da bi opisao ilegalne imigrante u Americi, nazivajući ih "životinjama", kada je govorio o navodnim zločinima određenih bandi, i navodeći da "truju krv naše zemlje", što je fraza koja je kritikovana kao ksenofobična, a neke je podsetila na nacističku retoriku.

U govorima u kampanji, Tramp takođe oštro kritikuje tužioce koji su podigli četiri krivična slučaja protiv njega, uključujući glavnog tužioca Menhetna Alvina Brega i glavnu tužiteljku okruga Fulton u Džordžiji, Fani Vilis.

Na pitanje da li bi svom sekretaru za pravosuđe u budućoj Trampovoj administraciji dao nalog da krivično goni Brega i Vilis rekao je: "Pa, oni su uradili užasnu stvar", ali "ne, ne želim da to uradim".

Trampu je postavljeno i pitanje o intervjuu koji je dao prošle godine kada je rekao da bi želeo da bude diktator na jedan dan, kako bi zatvorio južnu granicu i povećao domaću proizvodnju energije.

Tramp je rekao za Tajm: "To je rečeno sarkastično, kao šala".

Što se tiče Ukrajine, Tramp kaže da će, ako bude izabran u novembru, "pokušati da pomogne Ukrajini ali Evropa takođe mora da ode tamo i obavi svoj posao."

Nije precizirao da li bi nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije ukoliko postane predsednik.

Amerikanci podijeljeni u vezi sa američkom politikom prema Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Takođe je rekao da rešenje dve države između Izraela i Palestinaca - temelj američke spoljne politike na Bliskom istoku - verovatno više nije moguće.

"Nisam siguran da će rešenje dve države funkcionisati", rekao je Tramp. Animozitet između Izraelaca i Palestinaca je sadap ostao tako intenzivan da rešenje o dve države postaje "veoma, veoma teško izvodljivo".

Tramp je takođe rekao da se "ne bi osećao dobro" da angažuje bilo koga u novoj administraciji ko veruje da je Bajden pobedio na izborima 2020. Tramp nikada nije prestao da iznosi neosnovane tvrdnje da su izbori 2020. bili pokradeni.

Rekao je da će ako pobedi u novembru, služiti još jedan mandat. "A onda ću otići".

XS
SM
MD
LG