Linkovi

Američki učenici protestima obeležili godišnjicu masakra u Kolumbajnu


Američki učenici protestima obeležili godišnjicu masakra u Kolumbajnu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Zbog oružanog nasilja u školama, učenici širom SAD održali su više od 2.600 protesta. Od političkih predstavnika traže da pooštre zakone o oružju i spreče masovna ubistva u školama. Protesti u Vašingtonu održani su ispred Bele kuće i Kongresa.

Nekoliko stotina učenika iz škola u Vašingtonu okupilo se u parku ispred Bele kuće kako bi obeležili 19. godišnjicu od masakra u Kolumbajnu i odali poštu svima koji su stradali u masovnim pucnjavama u školama u Americi. Za sve stradale u proteklih 19 godina – učenici su održali tačno 19 minuta tišine. Uprkos tišini, zahtevi učenika su glasni: promenite federalne zakone i pooštrite kontrolu oružja.

"Ovde sam jer sam indirektno doživela oružano nasilje; moja nastavnica klavira je upucana na svom kućnom pragu kad sam bila u šestom razredu. Jako me pogađa to što se dešava u školama i zato mislim da je važno da imamo strože federalne zakone", kaže Dženel, učenica iz Aleksandrije.

"Mislim da naša zemlja treba da bude bezbedna za sve, ne samo za učenike srednjih škola već i Afroamerikance i ostale zajednice koje su više pogođene oružanim nasiljem", smatra Juan, učenik iz Aleksandrije.

"Želim da pokažem da ni posle Marša za naše živote nismo prestali da protestujemo, ljudi su mislili da se posle toga više nećemo pojavljivati. Ali mi smo jako uporni i verujemo u to da možemo da sprečimo oružano nasilje", poručuje Kira, učenica iz Aleksandrije.

Kako bi to jasno stavili do znanja i svojim političkim predstavnicima u Kongresu, protest su nastavili na Kapitol hilu. Sa istim zahtevima kao i posle masakra na Floridi.

"Zdravorazumska promena zakona o oružju - zabrana prodaje dodataka koji oružje pretvaraju u automatsko i automatskog oružja, podizanje starosne granice na 21 godinu i bezbednosne provere kupaca – sigurno će smanjiti broj stradalih", poručio je jedan od govornika.

Učenici su upozorili da se budućnost u kojoj će oni imati biračko pravo približava i da će smeniti one koji ne budu hteli da sprovedu reformu o oružju. Zbog te budućnosti, podsetili su i na greške iz prošlosti.

"Posle masakra u Kolumbajnu, mislila sam da nema potrebe da javno protestujem. Mislila sam da će sistem popraviti odrasli. Jer, zašto bi bilo ko od odraslih ostavio sistem u kome se deca ubijaju?! Ova epidemija oružanog nasilja je morala da se završi posle Kolumbajna", rekla je Seli Gerigen, koja je preživela masakr u školi u Kolumbajnu.

Ali, nije. U proteklih 19 godina, u masovnim pucnjavama u školama u Kolumbajnu, Sendi Huku, na Univerzitetu Virdžinija i u Parklendu na Floridi ubijeno je 88 osoba. Zato učenici na današnjim protestima poručuju da neće stati, sve dok se federalni zakoni ne promene.

XS
SM
MD
LG