Linkovi

"Tišina iz Tužilaštva obeležila dosadašnji rad Zagorke Dolovac"


Dolovac reizabrana, deo javnosti se protivi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Dolovac ponovo izabrana, deo javnosti se protivi

Skupština Srbije izabrala je Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca na period od šest godina, što joj je treći mandat na toj funkciji.

Njen izbor podržalo je 168 od 171 poslanika prisutnih u skupštinskoj sali, a troje nije glasalo.

Zagorka Dolovac bila je jedini kandidat za republičkog javnog tužioca.

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predali su Skupštini Srbije peticiju sa 27.343 potpisa građana skupljenih putem interneta, koji zahtevaju da Dolovac ne bude izabrana na još jedan, treći po redu mandat za republičkog javnog tužioca.

Po rečima predsednika tog udruženja Save Manojlovića, problematično je to što poslanici biraju Dolovac u sred leta, kada se, kako je rekao, inače donose najproblematičnije odluke.

"To znači da se oni stide svog izbora", ocenjuje Manojlović i ističe da danas, pored takvog tužioca političari iznose iznose u javnost detalje iz istrage u političke svrhe i time ugrožavaju procese koji se vode.

"I pre ovog političkog režima ona je služila i prethodnoj političkoj garnituri, učestvovala je u sramotnoj reformi pravosuđa koja je doživela potpuni kolaps kada su njene koleginice i kolege izbacivani na ulicu dok je ona praktično podržavala sve to bez pravnog obrazloženja. Kasnije nikad se nije bavila svojim poslom, ćutala je povodom najvećih afera i i imamo tužilaštvo u kome se dešavaju sramotne stvari", kaže Manojlović.

Inače, ponovna kandidatura Zagorke Dolovac za položaj republičkog javnog tužioca podigla je dosta prašine u stručnoj javnosti u Srbiji. Zamera joj se da će, sa trećim mandatom provesti 18 godina na mestu javnog tužioca i da takav slučaj ne postoji u demokratskoj Evropi, kao i to što nije komunicirala sa medijima tokom dosadašnja dva mandata. Takođe, po mnogim ocena problem je i to što su iza nje ostala brojna nerazjašnjena pitanja u vezi sa slučajevima kao što su Krušik, Jovanjica i mnogi drugi.

Kako kaže programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić, dosadašnji rad Zagorke Dolovac obeležila je tišina iz tužilaštva.

"Društvo kao što je Srbija, koje je opterećeno i tom teškom prošlošću, i ratnim zločinima, i organizovanim kriminalom i trenutno je u situaciji gde su organizovani kriminal i korupcija uvek glavne teme i glavne boljke društva, zbog toga nam je neophodno da imamo poverenje u institucije. A da bismo imali poverenje u institucije mi moramo da od njih dobijamo neke informacije. Ovako smo osuđeni na to šta nam govore političari kroz tabloide", kaže Đurić i dodaje da je društvo lišeno informacija koje istinite, tačne i proverljive.

Zagorka Dolovac je ovoga puta bila jedini kandidat za položaj republičkog javnog tužioca, mesto na koje je prvi put izabrana 2010. godine u vreme vlasti Demokratske stranke. Reizabrana je 2015. godine glasovima SNS većine, ali i glasovima poslanika iz DS-a.

XS
SM
MD
LG