Linkovi

Vučić: Kupovina kineskog sistema za PVO je "legitimna i regularna"


Aleksandar Vučić i Ši Đinping u Pekingu, april 2019.
Aleksandar Vučić i Ši Đinping u Pekingu, april 2019.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti, potvrdio je da je Srbija kupila kineske sisteme za PVO FK3 i ocenio da je ta kupovina "legitimna, regularna i transpartentna".

Mediji su preneli da je kinesko oružje dopremljeno u Srbiju 9. aprila kineskim borbenim avionima, ali Minsitarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo tu informaciju. Kina je potvrdila da je reč o "redovnoj isporuci vojne opreme" koja je unapred planirana i nema veze sa trenutnom situacijom. Kineski sistemi za PVO su kupljeni 2019. godine, nije poznato po kojoj ceni.

Zapadne zemlje kritikovale su srpsku kupovinu kineskog naoružanja.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović i kosovski premijer Aljbin Kurti iskazali su zabrinutost zbog toga što je Srbija kupila kinesko oružje.

"Generalno nas to brine, a u ovom slučaju riječ je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju ne samo kao konkurenti nego kao neprijatelji Evrope i NATO”, rekao je Đukanović.

Kurti je kazao da "neprestano naoružavanje Srbije nije da ne predstavlja rizik po region i Kosovo", kao i da je to "izražavanje njihovog straha da mogu ostati usamljeni".

Predsednik Srbije odgovorio je je da je posredi "kampanja žigosanja Srbije iz stranih centara moći i delova regiona", te da je cilj da se Srbija prikaže kao agresor, a Đukanović i Kurti kao žrtve.

"Tako su iskoristili da našu legalnu, legitiminu, potpuno regularnu i transparentnu kupovinu kineskog sistema FK-3 ili HQ 22, koji služi za protiv-vazduhoplovnu odbranu, dakle defanzivno oružje, da kažu celom svetu kako smo mi nekakvi kineski ili ruski, ne znam otkud Rusi tu, saveznici i kako ugrožavamo mir u regionu, iako smo u potpunosti okruženi NATO teritorijama".

Vučić je upitao "na koji način Srbija ugrožava defanzivnim oružjem koje služi za uništavanje krstarećih raketa i neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije".

"Da se našalim, bolje bi nam bilo da kupujemo "autan" sprejeve, da se zaštitimo od rojeva muva i komaraca, nego bilo kakvih ozbiljnih vazduhoplovnih snaga koje oni poseduju".

Vučić je, odgovarajući na kritike iz regiona, Srbiju uporedio sa "vukom samotnjakom" jer je vojno neutralna.

"Uvek bih pre bio vuk samotnjak nego bestidna i nemorala hijena, pa ma koliko da ima hijena. Još je gore biti muva zunzara koja se vrti oko hijene i čeka da im donese plen, kao što su Kurti i Đukanović", rekao je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG