Linkovi

Izvori AP: Vjeruje se da je ruski general priveden poslije pobune


ARHIVA - General Sergej Surovikin rukuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
ARHIVA - General Sergej Surovikin rukuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Vjeruje se da je general Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, priveden nakon pobune plaćeničke grupe Vagner, prenijela je u četvrtak agencija Asošijeted pres pozivajući se na dva anomnimna izvora koja su se pozvala na američke i ukrajinske obavještajne procjene.

Nije poznato da li je Surovikin suočen sa nekim optužbama niti gdje se nalazi, što odražava netransparentni svijet politike u Kremlju i neizvjesnost nakon pobune.

Međutim, vijest o njegovom privođenju objavljena je nekoliko dana nakon što su Vagnerovci zauzeli vojne štabove u ruskom gradu Rostov na Donu i zaputili se ka Moskvi, da bi se na kraju povukli.

Surovikin, koji se dugo povezuje sa vođom Vagnera Jevgenijom Prigožinom, nije viđen od početka pobune kada je objavio video u kojem je tražio da se od nje odustane.

Jedan ruski vojni bloger, te dnevnici "Moscow Times" i "Financial Times" objavili su prethodno da je Surovikin, koji je komandant ruskih vazduhoplovnih snaga, uhapšen.

Aleksej Venediktov, biši direktor nezavisne radio stanice "Eho Moskve" koju su vlasti ugasile nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je da Surovikin i njemu bliski poručnici več tri dana nisu u kontaktu sa porodicama. Nije međutim direktno naveo da su privedeni.

Na još jednom istaknutom vojnom kanalu, Rjabar, koji vodi bivši portparol Ministarstva odbrane, prenijeto je da je u toku čistka u vojnim redovima i da vlasti ispituju optužbe da su neki bili uz Prigožina.

Surovikin se povezuje sa vođom Vagnera od kako su obojica bili aktivni u Siriji, gdje Rusija vodi vojnu operaciju od 2015. godine da učvrsti poziciju sirijskog predsjednika Bašara al Asada i pomogne mu da vrati teritoriju poslije katastrofalnog građanskog rata.

Prigožin je oštro vrijeđao Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova prije pobune, u kojoj je tražio njihove ostavke, ali je često hvalio Surovikina. Međutim, kada je pobuna počela, Surovikin je u snimljenoj poruci tražio da se ona zaustavi.

Američki dnevnik Njujork tajms prenio je da američki zvaničnici vjeruju da je Surovikin unaprijed znao za pobunu. Na pitanje da prokomentariše izvještaj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su to "spekulacije i glasine".

Peskov je u četvrtak odbio da komentariše da li je Surovikin uhapšen. Na pitanje agencije Asošijeted pres da li Putin i dalje vjeruje Surovikinu, Peskov je odgovorio da ruski predsjednik sarađuje sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba i uputio AP na Ministarstvo odbrane. Takođe nije odgovorio na pitanje da li Putin smatra da je neophodno otpustiti vojne zvaničnike povezane sa Prigožinom.

Surovikinu, kojeg su zapadni mediji nazvali "general Armagedon" zbog brutalnih taktika u Siriji i Ukrajini, pripisuju se zasluge da je učvrstio rusku odbranu nakon prošlogodišnjeg povlačenja ruskih vojnika sa širih djelova ukrajinske teritorije poslije brze kontraofanzive Kijeva.

Surovikina je Putin imenovao na jesen da predvodi snage u Ukrajini, a bio je zadužen za bombašku kampanju na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu. Nije međutim uspio da prekine snabdijevanje strujom.

Putin je u januaru imenovao Gerasimova kao glavnokomandujućeg ruskih snaga u Ukrajini, a Surovikina kao njegovog zamjenika.

Nejasna je i sudbina načelnika Generalštaba poslije pobune, s obzirom na to da nije bio na nekoliko događaja na kojima su bili Putin i Šojgu.

Ako je u toku čistka, to bi moglo da destabilizuje komandni lanac i utiče na moral ruskih vojnika dok traje nova ukrajinska kontraofanziva. To bi Kijevu moglo da omogući da povrati više teritorije.

XS
SM
MD
LG