Linkovi

Zajednice širom istoka Amerike saniraju štetu posle snažne oluje


Šteta pričinjena u Vestminsteru, u Merilendu (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Šteta pričinjena u Vestminsteru, u Merilendu (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Zajednice širom istočne Amerike u utorak uklanjaju oborena stabla i dalekovode nakon snažne oluje u ponedeljak veče.

Najmanje dve osobe su poginule, hiljade letova je otkazano ili odloženo, a više od milion domaćinstava ostalo je bez struje zbog jake oluje praćene gradom, koja je pogodila istok SAD.

Lokalne vlasti primile su više od 900 prijava o šteti pričinjenoj u nevremenu. Gotovo 300 prijava odnosi se na oštećene zgrade ili oborene dalekovode i drveće u Severnoj i Južnoj Karolini. Portparol najveće elektrokompanije u Merilendu ocenio je da je pričinjena "katastrofalna šteta".

Žrtve su 15-godišnji dečak iz Južne Karoline koji je poginuo kada je na njega palo drvo dok je izlazio iz automobila i 28-godišnji mladić u Alabami koji je stradao od udara groma.

Upozorenje na tornado bilo je izdano u 10 država, na potezu od Tenesija do Njujorka, a Nacionalna meteorološka služba saopštila je da upozorenje obuhvata 29,5 miliona ljudi.

Prema preliminarnim procenama, tornado praćen vetrovima jačine 209 kilometara na sat pogodio je Noksvil, u Tenesiju, objavila je u utorak Nacionalna meteorološka služba. Šteta se još procenjuje.

Do ponedeljka uveče, više od 2.600 letova je otkazano, a skoro 7.900 odloženo, pokazuju podaci sajta FlightAvare.

Desetine letova otkazane su u utorak, dok su stotine kasnile. Federalna uprava za vazdušni saobraćaj upozorila je da bi niski oblaci i vetar mogli da utiču na letove na aerodrima u Njujorku, Filadelfiji, Vašingtonu, Las Vegasu i San Francisku, a da bi zbog oluje mogli da budu odloženi letovi u Bostonu, Atlanti, na Floridi i u Čikagu.

Predsednik Džo Bajden morao je da pomeri svoj odlazak u Arizonu, Nju Meksiko i Jutu, a federalne kancelarije u Vašingtonu zatvorene su u 15 sati po lokalnom vremenu kako se zaposleni ne bi usred oluje našli u prevozu, ili na ulici.

Oluja je odložila utakmicu Mejdžor lige u bejzbolu između Filisa i Vašington nešenelsa u Filadelfiji.

U Merilendu je Nacionalna meteorološka služba izdala upozorenje na bujične poplave za utorak.

Više od milion ljudi bilo je ostalo bez struje širom Alabame, Džordžije, Južne Karoline, Severne Karoline, Merilenda, Delavera, Nju Džerzija, Pensilvanije, Tenesija, Zapadne Virdžinije i Virdžinije.

Do utorka u podne, bez struje je bilo oko 240.000 mušterija u Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Merilendu, Džordžiji i Tenesiju.

Drveće i dalekovodi su srušeni u više država, negde su leteli i celi krovovi kuća, preneli su mediji.

XS
SM
MD
LG