Linkovi

Mekarti naložio pokretanje istrage o opozivu Bajdena


Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je u utorak da je naložio odboru donjeg doma američkog Kongresa da pokrene zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Džoa Bajdena zbog poslovanja njegove porodice, čime je pokrenuo istorijski proces uoči izbora 2024. godine.

Mekarti je rekao da je tokom istrage Odbora Predstavničkog doma za nadzor (vlade) utvrđeno da postoji "kultura korupcije" povezana sa Bajdenovom porodicom, dok republikanci istražuju poslove Bajdenovog sina Hantera iz perioda prije nego što je njegov otac preuzeo dužnost predsjednika.

"Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahtijeva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsjednika Džoa Bajdena", rekao je Mekarti, republikanac iz Kalifornije.

Mekarti je najavio istragu u trenutku kada se suočava sa sve većim pritiskom desnog krila Republikanske stranke da preduzme akciju protiv Bajdena, i istovremeno pokušava da usvoji zakonski prijedlog kojim bi se spriječilo zatvaranje vlade krajem mjeseca.

Istragu je pokrenuo bez glasanja u Predstavničkom domu gdje republikanci imaju tijesnu većinu. Neki republikanci su kritikovali istragu kao neopravdanu, navodeći da ne vide da postoje dokazi kojim bi se ispunili ustavni kriterijumi za opoziv.

Istraga je korak ka opozivu, i Mekarti je u suštini iznio potencijalne optužbe. Planira da sa kongresmenima razgovara o Bajdenovom opozivu iza zatvorenih vrata, a tom potezu će biti informisan i Senat.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je ranije upozoravao kolege u Predstavničkom domu protiv opoziva, rekao je u utorak da ne misli da je "predsjedavajućem Mekartiju potreban savjet Senata".

Mekarti se još jednom nalazi na političkoj raskrsnici - pokušava da zadovolji svoje najkonzervativnije kolege i spriječi da bude smijenjen s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bijela kuća ocijenila je da je proces opoziva politički motivisan i da nema dokaza da je Bajden nešto pogrešno uradio.

"Predsjedavajući Mekarti ne bi trebalo da popusti pred ekstremnim, ultra-desničarskim članovima koji prijete da će zatvoriti vladu ako ne dobiju neosnovani, bez ikakvih dokaza, opoziv predsjednika Bajdena. Posljedice za američki narod su previše ozbiljne", rekao je portparol Ijan Sams.

Mekarti se odlučio na najnoviji potez u trenutku kada se bivši predsjednik Donald Tramp, koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu, suočava se četiri krivične optužnice. Tramp, trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije, između ostalog se tereti za pokušaje da prekroji rezultat izbora 2020. godine, na kojima je Bajden pobijedio.

"Ovo je providan napor da se osnaži kampanja Donalda Trampa, tako što će se uspostaviti lažno poređenje sa bivšim predsjednikom, protiv kojeg su podignute četiri optužnice", rekao je kongresmen Džejmi Raskin, vodeći demokrata u Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer ociijenio je da je istraga o opozivu Bajdena "apsurdna" i da ne bi trebalo da ometa napore da se izbjegne zatvaranje vlade.

"Amerikanci od nas žele da im poboljšamo živote, a ne da idemo u potjere i lovove na vještice", rekao je Šumer novinarima.

Republikanci u Predstavničkom domu istražuju poslovne operacije Hantera Bajdena, ali do sada nisu iznijeli čvrste dokaze koji bi ga povezali sa predsjednikom. Iznijeli su nekoliko primjera kada je Bajden bio potpredsjednik za vrijeme administracije Baraka Obame i telefonom razgovarao sa svojim sinom, ili je bio na večerama koje je njegov sin priređivao za poslovne partnere.

Republikanski kongresmen Džejms Komer, predsjedavajući Odbora za nadzor, isttražuje finansije Bajdenove porodice i očekuje se da će tražiti bankarske podatke o Hanteru Bajdenu.

Komer je u utorak zatražio od Stejt departmenta da proslijedi dokumenta o Bajdenovim naporima da za vrijeme Obamine administracije suzbije korupciju u Ukrajini. Komer želi da utvrdi stavove Stejt departmenta o bivšem ukrajinskom tužiocu Viktoru Šokinu, čiju su smjenu tražili Bajden i mnogi zapadni saveznici zbog optužbi o korupciji.

Bijela kuća tvrdi da Bajden nije bio uključen u poslove svog sina. Demokrate u Odboru za nadzor takođe pokušavaju da suzbiju, kako smatraju, neosnovane optužbe protiv Bajdena uoči izbora naredne godine.

U međuvremenu, 30. septembra ističe budžet za vladu, a Kongres mora da usvoji nove zakone o finansiranju ili će u suprotnom većina vladinih službi biti zatvorena. Konzervativci žele smanjenje budžetskih izdataka, dok Mekarti pokušava da pridobije podršku za privremeno finansiranje vlade do 1. novembra.

XS
SM
MD
LG