Linkovi

Juta tuži TikTok, tvrdi da decu uči "destruktivnim" navikama


Logo TikToka se vidi na mobilnom telefonu ispred kompjuterskog ekrana koji prikazuje kućni ekran TikToka, 18. mart, 2023. (Foto: AP/Michael Dwyer)
Logo TikToka se vidi na mobilnom telefonu ispred kompjuterskog ekrana koji prikazuje kućni ekran TikToka, 18. mart, 2023. (Foto: AP/Michael Dwyer)

Juta je u utorak postala najnovija američka država koja je tužila TikTok, tvrdeći da kompanija "mami" decu u zavisničke i nezdrave navike na društvenim medijima.

"TikTok mami decu u višesatno korišćenje društvenih medija, pogrešno predstavlja bezbednost aplikacije i obmanjujuće se predstavlja kao nezavisna od svoje kineske matične kompanije, Bjutidens", tvrdi Juta u svojoj tužbi.

"Nećemo stajati po strani dok te kompanije ne preduzmu adekvatne, značajne akcije za zaštitu naše dece. Pobedićemo u tome da društvene medijske kompanije budu odgovorne na bilo koji način ", izjavio je guverner Jute Spenser Koks, republikanac, na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena tužba, koja je podneta na državnom sudu u Solt Lejk Sitiju.

Savezne države Arkansas i Indijana podnele su slične tužbe, dok se Vrhovni sud Sjedinjenih Država sprema da odluči da li pokušaji država da regulišu platforme kao što su Fejsbuk, Eks i TikTok krše američki Ustav.

Zabrinutost za javno zdravlje navedena je u tužbi Jute. Istraživanja su pokazala da kod dece koja provode više od tri sata dnevno na društvenim medijima postoji trostruko veći rizik od lošeg mentalnog zdravlja, uključujući anksioznost i depresiju, navodi se u tužbi.

"TikTok je dizajnirao i koristio algoritam koji hrani decu beskrajnim, visoko uređenim sadržajem od kojih se naša deca bore da se odvoje. TikTok je dizajnirao te karakteristike da imitiraju okrutnu mašinu koja privlači pažnju dece i ne pušta ih da odu “, izjavio je državni tužilac Jute Šon Rijes na konferenciji za novinare.

Tužba ima za cilj da se Tiktok natera da promeni svoje "destruktivno ponašanje", istovremeno uvodeći kazne kojima će se finansirati obrazovni napori i na drugi način rešavati šteta naneta deci Jute", rekao je Rejes.

Portparol Tiktoka Hilari Mekvajd nije odmah odgovorila na zahtev za komentar na tužbu.

Juta je ranije ove godine postala prva država koja je usvojila zakone čiji je cilj da se među decom i tinejdžerima ograniči korišćenje aplikacija kao što je Tiktok. Zakoni će stupiti na snagu sledeće godine.

Oni će uvesti digitalni policijski čas za osobe mlađe od 18 godina, kojim će se zahtevati od maloletnika da dobiju roditeljski pristanak da se prijave za aplikacije društvenih medija, a kompanije prisile da provere starost svih svojih korisnika u Juti.

Od tehnoloških kompanija se takođe zahteva da roditeljima omoguće pristup nalozima njihove dece i privatnim porukama, što izaziva zabrinutost među nekim zagovornicima prava dece zbog daljeg štetnog uticaja na njihovo mentalno zdravlje. Oduzimanje privatnosti deci, kažu oni, može biti štetno za LGBTQ + decu čiji roditelji ne prihvataju njihov identitet.

XS
SM
MD
LG