Linkovi

Postizborna kriza u Srbiji: Opozicionari privedeni zbog "poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka"


Vanredna konferencija za medije predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" (foto: Ana Paunković/FoNet)
Vanredna konferencija za medije predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" (foto: Ana Paunković/FoNet)

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste „Srbija protiv nasilja”, izjavio je u utorak da su počela privođenja predstavnika opozicije koji su učestvovali u protestima ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.

On je saopštio da su privedeni odbornik u Skupštini Beograda Saša Damnjanović i poverenik NPS u Kruševcu Predrag Petronijević, ocenjujući to kao „klasičan primer političkog progona neistomišljenika“, prenosi N1.

Priveden je najpre Saša Damnjanović, odbornik Grada Beograda, koji je bio na ulazu u zgradu Skupštine u društvu kandidata za gradonačelnika Vladimira Obradovića. Nikakvog nasilja tu nije bilo. Ipak, Damnjanović je jutros priveden, a treba da bude saslušan u Palati pravde u Beogradu. Ima najava da će biti novih hapšenja političara iz stranaka s liste „Srbija protiv nasilja“, a to je ništa drugo nego politički progon neistomišljenika. Jer, ne hapse policajce i navijače koji su razbijali i pravili štetu, već ljude koji nisu imali nikakve veze s tim“, rekao je Aleksić.

Vanredna konferencija za medije predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" (foto: Ana Paunković/Fonet)
Vanredna konferencija za medije predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" (foto: Ana Paunković/Fonet)

Oni se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i nasilničko ponašanje, saopštio je advokat Uroš Tišmanović.

Tišmanović je na konferenciji za novinare rekao da oni lišeni slobode i da je doneto rešenje o njihovom zadržavanju od 48 sati.

„Ono što je evidentno je da se radnje koje im se stavljaju na teret ne korenspodiraju sa težinom krivičnog dela koje je kvalifikovao tužilac a to je pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, kao i krivično delo nasilno ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima. Njima se na teret stavljaju radnje da su stajali u masi koja je pokušala da uđe u GS 24. decembra, da su gurali vrata i da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog uređenja, ali se u rešenju ne navodi na koji način su to činili“, rekao je on.

Napominje i da krivičnu prijavu još nisu videli, te da nijedna od radnji koja se pominje ne može biti osnov za lišenje slobode bilo koga.

Advokat jednog od ranije uhapšenih studenata Ivan Ninić rekao je za N1 da je za njegovog branjenika tužilaštvo predložilo određivanje pritvora.

Ninić je rekao da se student Dimitrije Popovski tereti da je bacio jednu kamenu kocku u pravcu Skupštine grada, ali da za to nisu priloženi dokazi.

„Sama kvalifikacija dela kod mog branjenika, a i kod ostalih, je gruba, nepravilna i takvom kvalifikacijom se veštački zasniva nadležnost Višeg javnog tužilaštva, stvaraju se uslovi da VJT postupa u ovim predmetima i da politički kanališe postupak u skladu sa signalima koje je dao predsednik Republike i očekivanjima koje je na konferenciji za medije izneo kada je jasno nagovestio da sve što se dešavalo ispred Skupštine grada je veliki izazov za ljude u pravosuđu", rekao je Ninić.

Vučić: Aktuelna vlast "mnogo demokratskija" od prethodne, nasilje ne može da prođe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak da je aktuelna vlast "mnogo demokratskija" nego što je bila prethodna, jer je ona trpeljiva, što je pokazala prilikom napada na Skupštinu grada Beograda, kada nije reagovala tokom trosatnih napada na policajce i gradsku imovinu.

"Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da protestuje dok ne dođe do nasilja. Nažalost, znali smo da će sprovode nasilje, kad nemate argumente, onda vam nasilje postane jedini argument", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Ib reda Bački Breg – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – Srpska Crnja (foto: Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Ib reda Bački Breg – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – Srpska Crnja (foto: Fonet)

On je rekao da je napad bio planiran i da su državne službe i policija to znali, pa da su zato policajci bili u Skupštini grada pre početka skupa.

"Nije ih sramota da govore da su policajci jedni druge povređivali", naglasio je Vučić govoreći o navodima opozicije da je na skupu bilo "ubačenih elemenata" i da građani nisu tukli policiju, već ona njih. Prema njegovim rečima, sve to pokazuje koliko je vlast trpeljiva.

Protest studenata u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Vučić je i javno pitao šefa OEBS-a u Srbiji Jana Bratua, kao i šefa misije ODIHR, zašto kriju od međunarodne javnosti da su, kako je rekao, unapred znali da opozicija u Srbiji neće priznati rezultate izbora.

"Da li im je rečeno i ko im je rekao, a mi znamo i ko i kada, da bez obzira na to što su znali kakvi će biti rezultati izbora, svi mi imamo istraživanja, rekli da neće da priznaju rezultati izbora. Ja znam da su ti ljudi bili šokirani i pitam ih zašto su to sakrili od javnosti. Ja ću da vam dokažem da su znali, samo su ćutali, jer su mislili ako prođe – prođe. Nasilje ne može da prođe“, rekao je Vučić.

Viši sud potvrdio odluku Gradske izborne komisije

Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je da je Viši sud u Beogradu odbio još jednu žalbu koalicije "Srbija protiv nasilja" i time potvrdio stav Komisije da nije nadležna za odlučivanje o poništavanju i ponavljanju izbora za poslanike Skupštine Srbije.

Kako je istakao predsednik GIK Zoran Lukić, Komisija se povodom primljenog prigovora koalicije kojim je traženo poništavanje parlamentarnih izbora na svim biračkim mestima oglasila stvarno nenadležnom i prigovor ustupila na nadležnost Republičkoj izbornoj komisiji.

Na takvu odluku Gradske izborne komisije uložena je žalba koju je Viši sud u Beogradu odbio kao neosnovanu, naveo je Lukić.

Zašto vlast u Srbiji spominje "majdanski scenario"?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Šider: Ponoviti izbore u Beogradu

Evroposlanik Andreas Šider rekao je da bi Srbija trebalo da prihvati međunarodnu pomoć u prevazilaženju aktuelne krize i da je najbolje za sve da se izbori u Beogradu ponove.

On je rekao da je neophodna snažnija reakcija Evropske unije (EU) posle svega što je viđeno - naročito, kako je dodao, kad je postalo jasno da ruske službe imaju snažan uticaj na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Fonet.

Kad je reč o protestima, Šider je kazao da je video šta se dešavalo na ulicama Beograda i ocenio da taj događaj pokazuje da postoje „na hiljade građana Srbije koji su spremni da ustanu i da se bore za svoja prava.“

"Moram da kažem da mi je veoma žao što se protest brutalno završio uz korišćenje suzavca i ostalih stvari. Zagovornik sam mirnih demonstracija i sa žaljenjem moram da konstatujem da se ovaj protest nije završio na taj način", rekao je Šider.

On je zaključio rečima da bi „posle svega“ morala da usledi snažna reakcija predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

SPN neće učestvovati na ponovljenim izborima 30. decembra

Lista "Srbija protiv nasillja" saopštila je u utorak da neće učestvovati na ponovljenim izborima na određenom broju biračkih mesta 30. decembra jer, kako je navedeno - ponavljanje na tim mestima ne može anulirati pljačku, niti ispraviti nepravdu koja se dogodila 17. decembra.

"Jasno smo saopštili naš stav da zahtevamo poništavanje svih izbora održanih 17. decembra u skladu sa izveštajima domaćih i međunarodnih organizacija koje su posmatrale izborni proces. Zato kontrolori koalicije 'Srbija protiv nasilja' neće učestvovati u nastavku Vučićeve izborne lakrdije", navodi se u saopštenju te liste.

U ovom izveštaju korišćeni su materijali agencije FoNet i portala N1

XS
SM
MD
LG