Linkovi

Većina republikanaca u Ajovi smatra da je Tramp pogodan za predsednika, čak i ako bude osuđen


Koner Krahenfels, pripravnik u Trampovom izbornom štabu tokom kampanje u Urbandejlu, u Ajovi, 13. januara 2024. (Foto: AFP/Jim Watson)
Koner Krahenfels, pripravnik u Trampovom izbornom štabu tokom kampanje u Urbandejlu, u Ajovi, 13. januara 2024. (Foto: AFP/Jim Watson)

Većina republikanaca koji su učestvovali na stranačkim skupovima u Ajovi smatra da bi Donald Tramp bio podoban za Belu kuću čak i ako bi bio osuđen za zločin, pokazala je anketa u ponedeljak, kojom se naglašava koliko čvrstu podršku bivši predsednik ima u Republikanskoj partiji.

Prema anketi, oko dve trećine učesnika primarnih izbora u Ajovi takođe je reklo da ne veruje da je demokratski predsednik Džo Bajden legitimno pobedio na izborima 2020. godine.

Slede najzanimljiviji delovi ankete Edison Research zasnovane na intervjuima sa 1.628 republikanaca iz Ajove.

  • 66 odsto je reklo da ne misli da je Bajden legitimno osvojio mesto predsednika 2020;
  • 65 odsto je reklo da je odlučilo koga će podržati u takmičenju za predsedničke nominacije pre ovog meseca;
  • 65 odsto je reklo da bi Tramp i dalje bio podoban da bude predsednik i ako bi bio osuđen za zločin. 31% je reklo da bi bio nepodoban ako bi bio osuđen.
  • 61 odsto je reklo da se zalaže za federalni zakon koji bi zabranio abortuse širom zemlje;
  • 53 odsto belaca koji sebe smatraju evangelistima ili duhovno preporođenim hrišćanima podržalo je Trampa, dok je 27 odsto podržalo Desantisa;
  • 46 odsto birača reklo je da sebe smatra delom pokreta MAGA, što se odnosi na Trampov slogan Učinimo Ameriku ponovo velikom. 50 odsto je reklo da nisu deo tog pokreta;
  • Tramp je vodi ispred Hejli i Desantisa dvocifrenim procentnim poenom među muškarcima i ženama. Međutim, među diplomiranim studentima Trampa je preferiralo oko 37 odsto članova kokusa, u poređenju sa 28 odsto za Hejli i 26 odsto za Desantisa;
  • 38 odsto ispitanika smatra da je ekonomija pitanje koje je najvažnije u odlučivanju za koga će glasati u ponedeljak, u poređenju sa 34 odsto koji su naveli imigraciju, dok su ostali naveli spoljnu politiku ili abortus.
  • 14 odsto je reklo da je najvažniji kvalitet republikanskog predsedničkog kandidata sposobnost da pobedi Bajdena, u poređenju sa 41 odsto koji je rekao da su zajedničke vrednosti najvažnije.

Edison Research je sproveo anketu u ime Nacionalnog izbornog fonda, konzorcijuma novinskih organizacija kom pripada i Rojters.

XS
SM
MD
LG